22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

'Yer değiştirme hareketi asla soykırım sayılamaz'

Ermeni Araştırmaları Enstitüsü Başkanı emekli büyükelçi Ömer Lütem, "Ermenilere yönelik yer değiştirme hareketinin uluslararası tanımlamaya göre asla soykırım olarak görülemeyeceğini" söyledi.

Lütem, Almanya'nın Münih kentinde Türk-Alman Öğrenciler Birliği tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Ermeniler hakkında, Osmanlı devletini çete ve isyan hareketleriyle arkadan vurdukları için 1915 ve 1916 yıllarında yerlerinin değiştirilmesi yönünde karar alındığını belirterek, "Ermenilere yönelik yer değiştirme hareketi, uluslararası tanımlamaya göre asla soykırım sayılamaz" dedi.

Ermenilerin Anadolu'da ve Kafkaslar'da yerleşik olduğunu, ancak geçmişte hiçbir zaman çoğunluk olamadıkları için bağımsız devlet kuramadığını belirten Lütem, "Ermeniler Birinci Dünya Savaşı sırasında dış güçlerin destek ve teşvikiyle, tebaası oldukları Osmanlı'yı arkadan vurdular" diye konuştu.

Lütem, 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'nda Ermeni sözcüğünün geçmediğini hatırlatarak, "İkinci Dünya Savaşı sonunda Sovyetler Birliği sıcak denizlere inme planları kapsamında Ermeni meselesini kaşıdı. 1965 yılından bu yana da yoğun ve etkili diaspora kampanyasıyla 10-11 yıl içinde 34 Türk Dışişleri mensubu öldürüldü" ifadesini kullandı.
AA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 13:45:54
Güncelleme :30 Haziran 2005 Perşembe 19:54:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?