23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yerel seçimlerde planı 'pilav' anlayan adaylara dikkat!

Mimar-Ekonomist Remzi Kozal, 28 Mart 2004’de gerçekleştirilecek yerel yönetim seçimleriyle, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetlerinin belirleneceğini belirterek, adayların işinin ehli, dürüst ve çalışkan kimse olmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Remzi Kozal yaptığı açıklamada, özellikle, yetkileri ve verdikleri hizmetler açısından belediye başkanlarının çok daha önemli konumda bulunduğunu vurgulayarak, "Onun için belediye başkanlarının, oldukça iyi yetişmiş, üstün vasıflı kişiler olmaları bir zorunluluktur. Bir belediye başkanı, her şeyden önce, yöneteceği bölgenin ihtiyaçlarını doğru tespit ederek, ihtiyaca uygun iyi bir ekip oluşturabilme maharetini gösterecek yetenekte olmalıdır. İhtiyaca uygun, işinin ehli uzmanlardan oluşturulmuş bir ekip, yapılacak hataları en aza indirirken, yerinde ve zamanında, hızlı ve sürekli hizmet verilmesini sağlar. Vatandaş memnuniyeti artarken, kaynaklar da en verimli şekilde hizmete dönüştürülmüş olur" dedi.

Kozal, bir belediye başkanında her halükarda bulunması gereken özellikleri de şöyle sıraladı: "Dürüst, ehliyetli, dinamik, idealist, vizyon sahibi ve güler yüzlü olmak". 

Konusunda uzman mı ?

Belediye meclislerinde, imar ve şehircilik, hukuk, sağlık, işletme, ekonomi ve benzeri konularda uzmanların bulunmasının mutlaka sağlanması gerektiğini ifade eden Kozal, "Yine siyasi konularda bilgili, parti ve belediye ilişkilerini koordine edecek kişiler meclis bünyesinde yer almalıdır. Bunun dışında, o yerleşim bölgesindeki halk kesimlerini temsil edecek sade vatandaşların da meclislerde bulunması sağlanmalıdır. Dolayısıyla belediye meclisleri, hizmet için ihtiyaç duyulan uzmanlar, siyasi otoriteyi temsil eden kişiler ile halkın istek ve beklentilerini aktaracak halk temsilcilerinin temsil edildiği bir meclis yapısını oluşturabilmelidir. Aynı zamanda uzman, partili ve halkı temsil etme gibi özelliklerin ikisine ya da her üçüne birden sahip kişilerin meclislerde yer alması ideal bir durum olur ve meclis yapısını uyumlu kılar" diye konuştu.

Planı, 'pilav' anlayan yöneticilere dikkat!

Mimar-Ekonomist Kozal, eğer meclis üyeleri dengeli şekilde seçilmezse, sonucun, geçmiş dönemlerde olduğu gibi facia olacağını savunarak, "Türkiye’deki çarpık yapılaşmanın, memlekette yaşanan çöküntünün en önemli nedeni, yönetimleri ehil kişilerden oluşturamamak değil midir? Plan deyince pilav, proje deyince öje, siluet deyince suda pişmiş et anlayan meclis üyeleri ile nasıl bir çağdaş şehir oluşturabilir ve çağdaş bir şehir işletmeciliği yapabilirsiniz?" diye sordu.

Geçmiş dönemlerde komisyonlar oluşturulurken, belediye meclisleri rastgele ve dengeler gözetilmeksizin seçildiği için, imar komisyonlarının emlakçılardan, hukuk komisyonlarının arzuhalcilerden, sağlık komisyonlarının kasaplardan oluşturulduğunu kaydeden Kozal, "Bir söz vardır: ’Yarım imam dinden, yarım doktor candan eder’ diye. Bu oluşan komisyonlardaki kişiler yarım mimar, mühendis, doktor, hukukçu ve benzeri dahi olmadığına göre, sonucunu görmek için memleketimizin bugünkü haline bakmak yeterlidir" dedi.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2003 Salı 00:00:30
Güncelleme :30 Aralık 2003 Salı 23:11:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?