17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Yeşil Gece’ye AKP tepkisi

AKP’li Musa Uzunkaya, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yeni sezon programında yer alan ’Yeşil Gece’ adlı oyunda Milli Mücadele dönemi sırasında din adamlarının "düşmanla işbirliği yapar gibi gösterildiğini" ileri sürerek tepki gösterdi.

Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen ve Kurtuluş Savaşı döneminde gericiliği konu alan oyuna AKP milletvekilinin tepki göstermesi tartışmaya neden oldu.

AKP Milletvekili Musa Uzunkaya , dün TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda bütçesi görüşülen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ’ya Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ’i şikâyet etti. Reşat Nuri Güntekin ’in eserinden uyarlanan ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nun yeni sezon programında yer alan ’’Yeşil Gece oyununu anımsatan Uzunkaya, şunları söyledi:

’’Bir kara tablo; duyduğuma göre bu kara tablo oyunda da var. İstiklal mücadelesinde en büyük katkıyı sağlayanlar din adamları olmuştur. Bu tiyatroda, din adamları Yunanla işbirliği yapar durumda gösteriliyor, bana söylendiğine göre oyunda Kuran yanlış okunuyor. Ben izleyemedim, keşke izleyip de konuşabilseydim. Ama gazete haberi böyle diyor. Devlet Tiyatroları’nın neyi kastettiğini bilmiyorum. Eğer bir gafletse çıkıp (genel müdürün) özür dilemesi lazım. Milli Mücadele kimsenin tekelinde değil.’’

Mumcu, Uzunkaya’nın sorusunu not alırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, ’’Oyunda Milli Mücadele sırasında, Milli Mücadele’ye hizmet eden din adamı da var, düşmanla işbirliği yapan din adamı da. Haberi yazan muhabir oyunu izlememiş. Sayın milletvekili de izlemeden yorum yaptığını söylüyor. Kuran okunan bölümleri de provada izledikten sonra ben çıkardım. O bölüm oyunda yok’’ dedi.

Uzunkaya’yı yanıtlayan Mumcu ise ’’Haberde yer aldığı gibi bir oyun değil o. Haber ’Muhafazakâr olduğunu söyleyen AKP, bakın nasıl da muhafazakâr değerleri aşındırıyor’ demeye çalışan bir gayretin ürünü. Bu bir sanatçının üretimi. Bunun üzerinden bir fırtına koparılması yanlış’’ dedi.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 10:22:44
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 10:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?