18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yeşil Kart’lılar da ilaç parası ödeyecek

Yeşil Kart sahiplerinden 25 mayıstan itibaren ilaç bedellerinin yüzde 20’si kadar katkı payı alınmasına karar verildi.

Katkı payının hastanın ödeme gücünü aşması halinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu devreye girecek. Hükümet, bu yeni uygulamayla Yeşil Kart’ta istismarın önüne geçmeyi planlıyor.

Yeşil Kart, sağlıkta her zaman suistimale en açık uygulamalardan biri oldu. Devlet, sosyal güvencesine rağmen evi, iş yeri, arabası olduğu halde Yeşil Kart kullananları tesbit etti. Böylelikle hükümet Yeşil Kart sayısını yarı yarıya azalttı.

Yeşil Kart sahibi 8.5 milyona indi

Uygulamayla eski kartlar yenilenerek, fotokopili sisteme geçildi. Haksız yere Yeşil Kart kullananların kartları iptal edildi. Bu sayede neredeyse 13 milyonu bulan Yeşil Kart’lı hasta sayısı 8.5 milyona düştü.

Hükümet bu yıl başında Yeşil Kart’lılara serbest eczanelerin açılması ile bu kez, ilaçta aynı uygulamaya başladı. Emekli Sandığı ve SSKkarnesi olduğu halde ilaca yüzde 20 katkı payı ödemek istemeyenler, başkalarının Yeşil Kartı’yla hiç katkı payı ödemeden ilaç almayı tercih ediyorlardı. Ocaktan marta kadar geçen üç aylık dönemde Yeşil Kartı’n ilaç harcaması 92 milyon 736 bin 746 Yeni Türk Lirası’nı buldu.

Hükümet bu usulsüzlüğün önüne geçmek için Yeşil Kart kullananlara ilaçta katkı payı getirerek sorunu çözmeyi planlıyor.

Valiliklere genelge gönderildi

Maliye Bakanlığı valiliklere genelge göndererek, Yeşil Kart sahiplerinin 25 mayıstan itibaren ilacın yüzde 20’sini ödeyeceklerini duyurdu. Katılım payı, ödeme gücünü aşanlar ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan yardım alacak.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 17:16:55
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 17:20:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?