23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yılmaz: Soruşturmaya yabancı polis teşkilatı karışmadı

İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırılar ile ilgili soruşturma sürerken, soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında HSBC önünde patlayan bombalı araçta bulunduğu öne sürülen Mardinli Habib Aktaş’ın kardeşi Ömer Aktaş’ın da bulunduğu 3’ü bayan 6 kişi, İstanbul DGM’ye sevk edildi. DGM Savcısı Muzaffer Yalçın’a ifade veren 6 kişi, serbest bırakıldı.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Halil Yılmaz, 15 ve 20 Kasım tarihlerinde meydana gelen saldırılarla ilgili tahkikatta her geçen gün mesafe kaydettiklerini söyledi.

Yılmaz, daha önce İstanbul DGM’ye gönderilen 9 kişiden 5’inin DGM Savcılığı, 2’sinin mahkeme tarafından serbest bırakıldığını, 2 kişinin de tutuklanarak cezaevine gönderildiğini belirtti.

Yılmaz, soruşturma kapsamında olaylarla ilgisi olduğunu tespit ettikleri 6 kişinin de bugün DGM’ye sevk edildiğini ifade etti. Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yılmaz, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yapılması açısından detaylı bilgi vermekten kaçındı. Gözaltına alınanlarla ilgili basın mensuplarının soruları karşısında Yılmaz, "51 kişi DGM’ye sevk edildi. Bunlardan 20’si tutuklandı, 31’i serbest bırakıldı. Bugün DGM’ye gönderilen 6 kişi hariç" açıklamasında bulundu.

Bir gazetecinin uluslararası polis ile işbirliği yapıp yapmadıkları sorusuna ise Halil Yılmaz, "Bu konuda daha önce İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun açıklamaları olmuştur. Polis teşkilatı olarak karşılıklı işbirliği içindeyiz. Soruşturmaya dahil olan yabancı polis teşkilatı da yoktur" yanıtını verdi. Yılmaz, basında çıkan bilginin emniyetten alınıp alınmadığı sorusuna, "Emniyetle alakası yok. Soruşturmanın sağlık, yargı ve farklı kuruluşlara yansıyan yönleri var. Bilgilerin buralardan alınması muhtemel. Ama bilgim olmadığı için kimseyi suçlamak istemiyorum" diye cevap verdi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında HSBC’nin önünde patlayan bombalı araçta bulunduğu öne sürülen Mardinli Habib Aktaş’ın kardeşi Ömer Aktaş’ın da bulunduğu 3’ü bayan 6 kişi, DGM Savcısı Muzaffer Yalçın’a ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Öte yandan, İstanbul’da son 10 ay içinde oto hırsızlığına yönelik düzenlenen operasyonlarda 51 şebekenin çökertildiğini kaydeden Halil Yılmaz, "2002 Ekim ayı içinde bin 418 olan oto hırsızlığı, 2003 Ekim ayı içinde bin 117’ye kadar geriledi.

2002-2003 yılları arasında yapılan karşılaştırmada, hırsızlık şebekesine yönelik yapılan işlemler 4.25, buna bağlı olarak yapılan tutuklamalar 2.84 katı oranında artış gösterdi. Vatandaşlar otomobil aldıklarında, çalıntı olup olmadıklarını öğrenecek. İstanbul genelinde çalıntı oto plakaları, ’iem-gov.tr’ adresinde ’çalıntı oto sorgulama’ başlığı ile duyurulacak. Vatandaşlar bu siteyi mutlaka ziyaret etsin" dedi.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2003 Cuma 16:17:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?