19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yine tren kazası

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ne bağlı Tavşancıl Beldesi’nde Başkent Ekspresi ile Adapazarı Ekspresi çarpıştı. Kazada 5 kişi öldü, 74 kişi yaralandı.

Tavşancıl Beldesi’nde saat 10.20’de Ankara’dan ayrılan ve içinde 153 yolcu ile 9 personel bulunan Başkent Ekspresi ile İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan saat 15.17’de hareket eden Adapazarı Ekspresi, saat 16.51’de Tavşancıl’da çarpıştı.

Başkent Ekspresi makinistlerinin, Soner Gürkan ile Hasan Yücedağ, 8 vagonu bulunan Adapazarı Ekspresi’nin makinistlerinin de Durmuş Akgül ile Ali Polat olduğu öğrenildi.

Olay yerine giden kurtarma ekipleri, ikisi lokomotiflerden 2’si vagonlardan toplam 5 ceset çıkardı.

ÖLÜ SAYISI 9

Tren kazasında 9 kişinin öldüğü bildirildi.

Gebze Cumhuriyet Savcısı Veysel Eroğlu, kazada ölenlerin sayısının 9 olduğunu söyledi.

Ölenlerin kimlikleri konusunda herhangi bir açıklamada bulunmayan Eroğlu, trenlerdeki kara kutulara el konulduğunu ve incelemelerin sürdürüldüğünü kaydetti.


Kazada yaşmını yitiren 2 DDY görevlisinin Seyfi Göktepe ve Recep Öztürk olduğu kaydedildi.

Kaza sonrası bölgede görevli demiryolu çalışanı işçi ve memurlarla görüşen Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, kendilerine ’Başkent Ekspresi makinistinin sinyalizasyon hatası yaparak hemzemin geçitten geçtiğinin’ bildirildiğini söyledi.

Yaralanan74 kişi çevre hastanelerde tedavi altına alındı.

67 yaralı ve tedavi gördükleri hastaneler şöyle:

GEBZE DEVLET HASTANESİ: İlmiye Şeker, Onur Kınasakal, Şerife Gülnihal, Handan Çamoğlu, Hasan Yücedal, Özcan Özür, Emine Yılmaz,Satılmış Yıldırım, Hakan Kayagezer, Şennur Mediz, Ergun Temur, Seda Necal, Ali Kaynar, Zeki Parlak, Hasan Kaya, Nurdan Tanrıverdi, Harun Aygün, Mehmet Emin Çakır, Ayten Şerif, Aylin Şerif, Necal Akçacı, Arzu Aslan, Şükran Çakır, Filiz Yıldız, Enes Yıldız, Nurhan Baran, Nilgün Şeker, Zafer Tüzel, Zeki Daloğlu, Nurettin Baba, Mehmet Yanmaz.

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ: Ömer Baydoğan, Neval Bıyık, Salih Aydın, Taha Yüksel, Aburrahman Kahraman, Nuri Küpçü, Elvan Yıldız, Dursun Cantürk, Nadiye Kurtuluş, İsmail Sert.

SSK KOCAELİ HASTANESİ: İrfan Yıldız, Kemal Baba, Ali Kaval, Erdal Ersever, Osman Deniz, Elif Aydın, Fevzi Aydın, Ebrar Özdemir, Batuhan Özdemir, Hanım Özdemir, Şükran Kıvrak, Şener Kıvrak, İbrahim Aşuroğlu, ibrahim Balkurt, Ali Yaşbey.

KOCAELİ DEVLET HASTANESİ: Serkan Koç.

KOCAELİ MARMARA POLİKLİNİĞİ: Beril Torkomyam, Kader İnel.

İSTANBUL KARTAL LÜTFİ KIRDAR ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ: Zeynel Akçeşme (hayati tehlikesi mevcut), Mustafa Akçan (hayati tehlikesi mevcut), Hülya Uyan, Dursun Uyan, Hayriye Kerban.

GEBZE ÖZEL YÜZÜNCÜ YIL HASTANESİ: Durmuş Akgün, Bünyamin Karakuş, Yusuf Şimşek.

BİRİNCİ VAGON LOKOMOTİFİN ÜZERİNE ÇIKTI

Başkent Ekspresi’nde bulunan yolculardan Erdem Gösterişli’nin verdiği bilgiye göre çarpışma sonucu yolcuların bulunduğu birinci vagon şaha kalkarak, lokomotifin üzerine çıktı. Makinist bölümünün olduğu vagon ile diğer vagonun aynı bölümü bir birine girdi. Gösterişli, çok sayıda yaralı olduğunu aktardı.

DİNLEME ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Kocaeli’ndeki tren kazasında, olay yerinde yaralı kalmadığı belirtilmesine rağmen kurtarma ekiplerinin vagonların altında canlı olup olmadığını belirlemek amacıyla dinleme çalışması yapıyor.

Olaydan kısa süre sonra kaza yerine gelen kurtarma ekipleri ve ambulanslar, yaralıları Gebze ve İzmit’teki hastanelere kaldırdılar. Olay yerine gelen ambulansların çokluğu nedeniyle birçoğu geri gönderilmeye başlandı.

Kurtarma ekipleri, yaralı kalmaması üzerine, yolcuları kaza yerinden uzaklaştırarak, cihazlarla dinleme yapmaya başladılar.

’SİNYALİZASYON HATASI’

Makinistler Derneği Başkanı Musa Ayar, Tavşancıl’da meydana gelen kazanın sinyalizasyon hatasından kaynaklandığını söyledi.

Musa Ayar, Başkent ve Adapazarı Ekspreslerinin çarpışmasının tamamen sinyalizasyon hatasından kaynaklandığı görüşünü dile getirdi. Ayar, "Kırmızı ışık olsaydı makinistten hariç tren otomatik olarak dururdu. Hata ışıklardan kaynaklıdır. Merkezden normal gözüküyordur ama geçiş emri vermiştir" dedi.

15 yıllık makinist olduğunu söyleyen Ayar, böyle bir kazanın gerçekleşme olasılığının binde bir olduğunu kaydetti. Ayar, kazanın yaşandığı bölgede alt yapı sorunu bulunmadığını, kaza nedeninin tamamen sinyalizasyon hatasından kaynaklandığının anlaşıldığını vurguladı.

DEMİRYOL-İŞ: MAKİNİST SİNYALİZASYON HATASI YAPMIŞ

Demiryol-İş Sendikası Adapazarı Şube Başkanı Cemal Yaman, kendilerine ulaşan ilk bilgilerde, Başkent Ekspresi makinistinin sinyalizasyon hatası yaparak hemzemin geçitten geçtiğinin bildirildiğini söyledi.

Yaman, kaza sonrası bölgede görevli demiryolu çalışanı işçi ve memurlarla görüştüğünü belirterek, kendisine ulaşan ilk bilgilerde Başkent Ekspresi makinistinin sinyalizasyon hatası yaparak hemzemin geçitten geçtiğinin iletildiğini dile getirdi.

Cemal Yaman, Başkent Eksperesi’nin daha sonra Adapazarı istikametinden gelmekte olan Adapazarı Ekspresi ile çarpışmasıyla kazanın gerçekleştiğinin ifade edildiğini kaydetti.

MERAM VE PAMUKKALE SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ne bağlı Tavşancıl Beldesi’ndeki tren kazası nedeniyle “Meram” ve ”Pamukkale” ekspreslerinin seferleri iptal edildi.

TCDD yetkilileri, Haydarpaşa Garı’ndan saat 17.35’te Denizli’ye hareket etmesi gereken Pamukkale Ekspresi ile saat 19.20’de Konya’ya gitmesi gereken Meram Ekspresi’nin seferlerinin, TCDD Genel Müdürlüğü’nün emriyle iptal edildiğini bildirdiler.

Bu arada, söz konusu seferlerin iptalinden dolayı biletlerini geri vermek isteyen yolcular uzun kuyruklar oluşturdu.

KRİZ MASASININ TELEFONLARI

Kocaeli Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, tren kazasıyla ilgili olarak Vali Yardımcısı Kurtkaya’nın başkanlığında oluşturulan İl Kriz Masası’nın irtibat telefonları: 0262 321 10 29 ve 0262 331 96 96
KENTHABER
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2004 Çarşamba 17:15:54
Güncelleme :12 Ağustos 2004 Perşembe 11:52:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?