30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yirmilik diş deyip geçmeyin

İltihaplanmaların, kistlerin ve dişteki eğriliklerin sebebi.


Çoğu zaman önemsenmeyen ama aslında en fazla sorun çıkaran yirmi yaş dişleri; gömülü kaldıkları için iltihaplanmalara, kistlere ve dişlerde eğriliklere neden oluyor. Oysa ağız sağlığında birçok probleme neden olan yirmilik dişlerden küçük bir operasyonla kurtulmak mümkün.

Ağız, diş ve çene cerrahisi nedir?

Ağız-diş ve çene cerrahisinde; ağız boşluğu ve komşu dokularının cerrahi işlemleri gerçekleştirilir. Bu cerrahi müdahalelerin başlıcaları; tümör ve kist ameliyatları, çene kırıkları, diş çekimi, gömülü ve yarı gömülü diş çekimi, apikal rezeksiyon (kök ucu çıkartılması), apse drenajı, distraksiyon osteogenezi, ortodontik ameliyatlar ve alveo genişletmedir.

En sık cerrahi işlem gerektiren durumlar nedir?

Sürme zamanı geldiği halde çene kemiği içinde kalarak sürmeyen dişlere 'gömük dişler' adı verilir. Çoğunlukla yirmi yaş dişleri, nadiren kanin (köpek) ve diğer dişler gömük olarak kalabilir. Ancak yirmi yaş dişleri en fazla sorun çıkaran dişlerdir. Gömülü kaldıkları için iltihaplanmalara, kistlere, diğer dişleri öne iterek dişlerde eğrilik ve çapraşıklığa sebep olabilirler. Diş fırçası ile tam temizlenemedikleri için çürümeye meyillidirler.

Çürük sonucu oluşan ağrı ve ağız kokusu nedeniyle bu dişlerin alınması gerekebilir. Bu dişlerin çekimi sadece o bölge uyuşturularak küçük bir operasyonla gerçekleştirilir. Doktorun vereceği antibiyotik, ağrı kesici ve ağız gargarası gibi ilaçların kullanımı ile ortalama bir hafta içinde iyileşir.

Diş çürüğü konusunda ne yapılmalı?

Diş çürüğü; dişin sert yapılarının asitlerce eritilmesi sonucu ortaya çıkan bozulmuş diş yapısıdır. Çürüyen diş dokusu zamanla 'oyularak' bir boşluk (kavite, oyuk) meydana getirir. Konservatif diş tedavisi; diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun yapay bir dolguyla doldurulmasıdır. Diş dolgusu ise; çürüyen dişte ortaya çıkan boşluğun, o dişin normal formuna uygun olarak ve ağızda uzun süre problem yaratmadan durabilecek bir madde ile restorasyonudur. Günümüzde en sık uygulanan dolgular; amalgam ve ışınlı dolgulardır.

Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Diş tedavi yöntemlerinde sık uygulanan yöntemlerden biri de kanal tedavisidir. Endodonti dişlerde bulunan kök kanallarını tedavi eden bir branştır. Kanal tedavisi; dişin damar ve sinir paketini içeren diş pulpası geri dönülmez bir şekilde iltihaplandığında gerçekleştirilen bir müdahaledir. Diş pulpasının alınmasıyla gerçekleştirilir. Kanal tedavisi, bir dişi kurtarmak için yapılacak son müdahaledir. Kanal tedavili diş, ağızda yıllarca sağlıklı bir şekilde kalabilir.

Bugün
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 04:07:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?