23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yoga 'saldırganlaştırıyor'

Norveç'te bir hapishane, mahkumları sakinleştirdiği düşüncesiyle başlattığı yoga derslerini yarıda kesti. Gerekçe: ''Yoga saldırganlaştırıyor''.

Oslo yakınlarında güvenlik düzeyi yüksek Ringerike Hapishanesi'nde bu yıl başlarında deneme amacıyla gönüllü sekiz mahkuma yoga dersleri verilmeye başladı.

Ancak hapishane yetkilisi Sigbjoern Hagen, mahkumlardan bazılarının yoga derslerinden sonra huysuzlaştığını ve uyku uyumada zorluk çekmeye başladıklarını söylüyor.

Norveçli yönetici, ''Derin nefes egzersizlerinin dışa vurduğu duygu seliyle başa çıkacak psikolojik yardım kaynaklarına maalesef sahip değiliz'' diyor.

Fakat hapishanelerde yoga deneyine öncülük eden grup, Oslo yakınlarından gelen haberi büyük şaşkınlık içinde karşıladığını söylüyor.

Grup, yoga derslerinin 15 ülkede yaklaşık 100 bin mahkum üzerinde denendiğini belirtiyor.

Ringerike hapishanesi yetkilisi Sigbjoern Hagen, ''Yoga derslerine katılan mahkumlarımızın tepkileri çok farklı oldu; kimileri olumlu bir değişim yaşarken, diğerleri için ise durum çok farklıydı'' dedi.

Hagen, gördüğü kadarıyla yoganın olumsuz etkileri arasında 'sürekli sinirlilik hali, uykusuzluk, saldırganlık ve zihin karışıklığı' gibi tepkilerin yer aldığını söylüyor.

Derin nefes egzersizleri, 5 bin yıl önce Hindistan'da doğan ve insan vücudunu, ruhunu, ve zihnini uyum içine sokmayı hedefleyen yoganın temel uygulamalarından biri.

Ancak Norveç'teki hapishanenin yöneticilerine göre, derinliklerde saklı kalmış duyguların bariyerlerini yıkan yoga, mahkumları daha tehlikeli bir hale sokabiliyor.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 20:53:28
Güncelleme :8 Ağustos 2005 Pazartesi 09:39:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?