23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yolsuzluk davasında Çevik Bir iddiası

Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaat ihalesinde yolsuzluk davasında, alüminyum malzemeyi emekli Org. Çevik Bir’in seçtiği öne sürüldü.

Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın Gölbaşı’ndaki inşaat ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan davanın görülmesine devam edildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar müteahhit Ali Osman Özmen ve Yüzbaşı Hüseyin Ceylan, 27 tutuksuz sanık ve bazı sanıkların avukatları katıldılar.

Duruşmanın sabahki bölümünde, Özmen’in firmasında çalışan ve Özel Kuvvetler İnşaatı Şantiye Şefi olarak görev yapan Mehmet Bahadır Gülse savunma yaptı.

GÜLSE: PARASAL YETKİM YOKTU

Askeri personele rüşvet vermek ve rüşvete aracılık etmekle suçlanan Gülse, görevi sırasında parasal konularda hiçbir yetkisi olmadığını söyledi.

Hiçbir resmi görevliye rüşvet teklif etmediğini, şirket yetkililerinden rüşvet vermesi yönünde talimat almadığını iddia eden Gülse, inşaatta kullanılan malzemenin fiyatı hakkında da bilgisi olmadığını ifade etti.

Gülse, görevinin, şantiyeye gelen malzemenin projesine uygun olup olmadığını kontrol etmek ve bu çerçevede kullanmak olduğunu anlattı.

İnşaata pahalı malzeme kullanıldığı iddialarını da reddeden Gülse, ”Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın personeline yakışır yapılması, komutanlarla birlikte ana fikir olarak benimsenmişti” dedi.

Hakediş tutanaklarının altında kendi imzası olduğunu ifade eden Gülse, kullanılan alüminyumların olduğundan fazla gösterilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Tartılara söve ve doğramanın beraber girdiğini, ancak idarenin isteğiyle sövenin çıkarıldığını anlatan Gülse, bu uygulama sonucu verilen hakedişte müteahhidin aleyhine bir durum ortaya çıktığını söyledi.

Askeri Savcı Binbaşı Zekeriya Durak’ın, “Asker kökenli mühendis olmasının istihdamda ve idareyle ilişkilerinde etkisi oldu mu?” şeklindeki sorusu üzerine, Gülse, asker kökenli olmadığını, Harp Okulu’na girdiğini, daha sonra ayrıldığını ve üniversite tahsili yaptığını belirtti.

“NUMUNELERİ, ÇEVİK BİR SEÇTİ”

Kışladaki bazı binaların yerlerinin değiştirilip değiştirilmediği sorusu üzerine de Gülse, “İnşaatla ilgili 7-8 ayrı vaziyet planı var. Bazı binaların yerleri oraya gelen komutanlar tarafından beğenilmeyip değiştirildi. Bu durumu gösteren planlarda birlik ve komutanlık imzası mevcuttur. Sadece 1 veya 2 binanın yeri fazla kazı yapılmaması için değiştirildi” diye konuştu.

Gülse, bazı sanık avukatlarının sorularını yanıtlarken, binalarda hangi alüminyumların kullanılacağının belirlenmesi için numune gösterdiklerini ve bu numuneleri eski Genelkurmay İkinci Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir’in seçtiğini kaydetti ve buna göre idareye fatura edildiğini bildirdi.

Gülse, inşaatın, projenin yeniden gözden geçirilmesi için durdurulması emri verilen 27 Ekim 2000’den sonra, dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve çok sayıda üst düzey komutanın tesisi gezdiğini anlattı. Şantiye Şefi Gülse, inşaatın başladığı 1995’ten sonra her Genelkurmay Başkanı’nın inşatta incelemelerde bulunduğunu ifade etti.

Duruşmaya, sanıkların savunmalarının alınması için devam edilecek.
AA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 00:36:09
Güncelleme :25 Ocak 2005 Salı 00:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?