23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yönlendiren 18’inde

Mersin’de Nevruz kutlamalarının ardından bayrağı yakmak isteyen 12 ve 14 yaşlarında iki çocuk sorgularında "Birisi bayrağı bize verdi, biz de oynadık" dediler.
Dağda 7 bin terörist var

Mersin’de, Nevruz kutlamalarının ardından bayrak görüntüleriyle Türkiye’yi ayağa kaldıran 14 yaşındaki V.S. ile 12 yaşındaki C.S., ‘Bize birisi bayrak verdi, biz de oynadık’ dediler. Polis kamera görüntülerinden çocukları yönlendirdiği anlaşılan 1987 doğumlu Hakkarili E.B.’ye ulaştı.

NEVRUZ sonrası bayrağımızı yerlere atan, yırtmak, yakmak isteyen görüntüleriyle Türkiye’yi ayağa kaldıran 14 yaşındaki V.S. ile 12 yaşındaki C.S. ne yaptıklarının farkında bile değil. Çocuklar ifadelerinde, ‘Bize birisi bayrak verdi’ dediler. Polis kamera görüntülerinden çocukları yönlendirdiği anlaşılan 1987 doğumlu Hakkarili E.B.’ye ulaştı.

6 GÖZALTI

Böylece gözaltına alınanların sayısı 6’ya çıktı. Bayrak olayı ile ilgili olarak Çarşamba günü saat 08.00 civarında Mersin Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’ne alınan 3 çocuğun yanısıra, Siirtli C.S ve amcasının oğlu V.S’nin gözaltına alınmasından sonra, F.B.de gözaltına alındı. Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgusu yapılan çocuklar, ‘Birisi bayrak verdi. Biz de oynadık’ dediler. Sorguda çocuklar için avukatlar da bulundu. Ancak, bayrağı veren kişiyi tanımadıklarını söylediler.

PSİKOLOG DA VARDI

Emniyet İstihbarat Şubesi tarafından çekilen fotoğraf ve kamera görüntülerini önce uzmanlar izledi, ardından aynı görüntüler bu kez gözaltına alınan çocuklarla birlikte izlendi. Kamera görüntülerinde de çocukları yönlendirdiği gözlenen 1987 doğumlu E.B, 1989 doğumlu F.T. gözaltına alındı. Yine aynı grupla ilişkisi olduğu gözlenen 1993 doğumlu B.A.A’nın da gözaltına alınmasıyla sayı 6’a çıktı. Gözaltına alınan çocukların ruhsal durumları da sorguda bulunan psikolog tarafından değerlendirildi. Bayrak olayı ile ilgili gözaltına alınanların ailelerinin Hakkari ve Siirtli oldukları anlaşıldı. Çocuklardan birisinin babasının 2003 yılında PKK’ya yardım ve yataklık iddiasıyla gözaltına alındığı anlaşıldı.

TÜRK BAYRAĞI YOKTU

Nevruz öncesi bazı provokasyonlar olduğuna dikkat çeken bir yetkili, bunu ‘Tıpkı Atatürk’ün evine bomba atıldığı’ iddiasına benzetti, bu provokasyonlar içinde olanların ortaya çıkarılması için basının elindeki görüntülerin de önem taşıdığına dikkat çekti.

Mersin mitingine yaklaşık 15 bin kişinin katıldığını, miting alanında Türk bayrağının bulunmadığını belirten bir başka yetkili ise orada sadece PKK söylemlerini içeren pankart ve PKK bayrakları olduğunu bildirdi.

EVİNDEN İZLİYOR

Daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı görevinde bulunan Mersin Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, belindeki rahatsızlık yüzünden operasyonları ve her gelişmeyi evinden izliyor.

22 yıl yemişti

ANKARA’da 1996 yılında Selim Sırrı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen HADEP Genel Kurulu’nda, Türk bayrağını alkışlar arasında indiren Faysal Akcan, Ankara’da yargılanmış 13 Ağustos 1996 yılında 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. O günlerde de HADEP’liler bu olayın provokasyon olduğunu öne sürmüşlerdi. Faysal Akcan, halen İzmir F tipi cezaevinde yatıyor. Yeni bir yasal düzenleme olmaması durumunda Akcan, 26 Haziran 2013 yılında tahliye olacak.

Kim, neden tutuklandı?

MERSİN’de pazar günü düzenlenen nevruz kutlamaları sonrasında yapılan yasa dışı gösteride Türk bayrağının yerde çiğnenip, yakılmak istenmesiyle ilgili olarak dün 4 kişinin daha gözaltına alınmasıyla sanık sayısı 6’ya yükseldi. Sanıkların hepsi tutuklandı. Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilen zanlılardan C.S.’nin bayrağı yere vurduğu, V.S. ile M.A.A.’nın çiğnediği, F.B.’nin yırtmaya çalıştığı, E.B.’nin yakma girişiminde bulunduğu ve S.T.’nin de bayrağı alarak sağa sola vurduğu belirlendi. C.S., V.S., M.A.A., F.B., E.B. ve S.T. sorgularından sonra sevkedildikleri mahkemede ‘Türk bayrağına saldırıda bulunmak’, ‘Bölücü terör örgütü lehine slogan atmak’ ve ‘Terör amaçlı sokak gösterileri düzenlemek’ suçlarından tutuklandı. Bu arada Nevruz kutlamalarında yapılan yasadışı gösterilerde, Abdullah Öcalan’ın posterinin açılması olayını organize ettiği belirlenen 23 yaşındaki Adem Aşan ile 15 Şubat’ta Öcalan’ın yakalanmasının yıldönümünde yasadışı eylem yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan, M.G., B.D., A.A. ve R.K. de çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Tinercileri de kullanıyorlar

ÜST düzey yetkili, Mersin’deki bayrak olayının ‘PKK’nın provokasyonu’ olduğunu belirtti ve şunları söyledi: ‘Nevruz bayramından iki gün önce Mersin’de 12 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan birinin üzerinde sahte kimlik ve tahrip gücü yüksek bombalar bulundu. Gözaltına alınan 16 kişiden 12’si tutuklandı. Nevruz kutlamalarından sonra 18 kişi tutuklandı. İşin bir başka ilginç yönü tutuklananlar arasında hırsızlıktan dosyası bulunan, tiner kullananlar da var. PKK, eylemleri bu tür kişiler aracılığıyla yaptırmaya yöneldi.’

1 km’lik bayrak yaptırıyoruz

MERSİN’de Türk bayrağına yönelik saygısızlığa tepki gösteren İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, 1 kilometre uzunluğunda Türk bayrağı yaptırdıklarını söyledi. Cerrah, ‘Bayrağımızı, 3 Nisan’da Mecidiyeköy’den Taksim’e taşıyacağız’ dedi.

DEHAP da inceliyor

Bayrağa saldırıyla ilgili DEHAP tarafından Mersin’e gönderilen 3 kişilik inceleme heyeti de çalışmalarına başladı. Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Erdoğan, Genel Sayman Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Parti Meclisi üyesi Hüseyin Yıldız, İl Başkanı Halis Değer başkanlığındaki heyet, DEHAP il teşkilatında yaklaşık 1 saat süreyle parti il ve ilçe yöneticileriyle bir toplantı yaptı. Erdoğan, ‘Sonuçları ülke kamuoyu ile paylaşacağız’ dedi.

HÜRRİYET / AA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2005 Cuma 13:04:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Muammer Çifçi IP: 85.100.51.xxx Tarih : 25.03.2005 13:47:22
Yemek yediği yalağı kirleten ne ise, şanlı bayrağımıza yapılan da aynısı.