18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

YSK Başkanı'ndan tokat gibi sözler

Algan, iptal ile birlikte Başbakan Erdoğan'ın milletvekilliğinin ve hükümetin düşeceğini de söylemişti.

YSK Başkanı Tufan Algan, üç hafta önce yaptığı bir açıklamada, DYP'nin Meclis'e girmesi halinde, katılımına izin verilmeyen Siirt seçimlerinin de iptal edilmesi gerektiğini bu durumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği ve hükümetin düşeceğini belirterek kaos ortamı doğacağını söyledi.
     
     Algan, 8 Eylül'de Dünden Bugüne Tercüman gazetesinde yayınlanan röportajında, DEHAP'lıların cezasının onanmasıyla ortaya çıkan ihtimalleri şöyle değerlendirdi:
     
     * DEHAP'ın seçimlere sokulması hata gibi gösteriliyor ve suç YSK'nın omuzlarına bırakılıyor. Asıl yanlışı yapan Yargıtay Başsavcısı'dır.
     
     * Anayasa'nın 79. maddesine göre YSK kararları kesindir. Bugün DEHAP'a verilen geçerli oyları geçersiz saymak için bir kanun hükmü yok. Ayrıca kanun, yurt çapında seçimlerin nasıl iptal edileceğini de düzenlememiş. Dolayısıyla YSK üyeleri ülke yararı ve vicdanlarına göre karar verecek.
     
      Siirt de iptal edilir
     
     * 66 DYP'linin Meclis'e girmesi yönünde karar çıkarsa, Siirt seçimlerine girmesi gerektiği de ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla Siirt seçimleri iptal edilir, Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği düşer. İlk günden itibaren düşmüş sayılacağı için başbakanlık da yapamaz.
     
     * Eğer Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse, bir önceki dönemin milletvekillerinin ve hükümetin görevi yenisi oluşuncaya kadar sürer. Ama YSK seçimleri iptal ederse, parlamento üyelerinin ilk günden itibaren hepsinin milletvekilliği düşmüş sayılır. Yaptıkları işlemler geçerlidir, çalıştıkları için aldıkları maaşlar geri talep edilmez, ancak milletvekillikleri düşer. Milletvekili olmayan bir kişi başbakan olamayacağına göre hükümet de düşer. Bunun nasıl bir kaos yaratacağını düşünün."

 

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2003 Salı 10:35:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?