17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Yüce Divan'da en önemli tanık Çakıcı

Avusturya’da yakalanan Alaattin Çakıcı’nın Türkiye’ye iade edilmesi halinde eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner’in yargılanacağı Yüce Divan’daki Türkbank davasında tanık olarak dinlenmesi bekleniyor.

Meclis Türkbank Soruşturma Komisyonu üyesi ve AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Türkbank olayındaki kilit ismin Çakıcı olduğunu belirterek, "Meclis Soruşturma Komisyonu olarak biz adresinin belli olmaması ve yurtdışına kaçması nedeniyle Çakıcı’yı dinlemeyemedik. İade edilmesinin ardından Yüce Divan’daki yargılama sırasında Alaattin Çakıcı’nın tanık olarak dinlenmesi gerekir. Çakıcı’nın Türkbank ihalesiyle ilgili vereceği önemli bilgiler olabilir. Yüce Divan’da olayın aydınlatılmasına katkıda bulunabilir"dedi.

Yılmaz’ı yakan istihbarat notu

Türkbank Soruşturma Komisyonu raporunda, Türkbank ihalesinden birgün önce 3 Ağustos 1998 tarihinde ilgili makamlara ulaştırılan istihbarat notuna da yer veriliyor. Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın, kendisine ulaştırılmadığını iddia ettiği istihbarat notunda şu bilgilere yer veriliyor:

"Türk Ticaret Bankası’nının özelleştirilmesi kapsamında, organize suç örgütlerinin bu ihaleden çıkar sağlamak için bir süreden beri faaliyet gösterdikleri yapılan çalışmalardan anlaşılmıştır. Makamlarına arzedilen bilgi notlarında; Bankekspress sahibi ve inşaat müteahhidi Korkmaz Yiğit’in, Türk Ticaret Bankası ihalesini alması için Alaattin Çakıcı’nın birtakım grişimlerde bulunduğu belirtilmiştir. Konu ile ilgili olarak son alınan bilgilere göre bahse konu ihaleye katılacak olan Hayyam Garipoğlu’na Alaattin Çakıcı ’Bu ihalenin kendisini ölüme götürebileceği, ihaleye katılması ancak fiyatı da arttırmaması’ yönünde tehdit ve telkinde bulunmuştur."

Fotoğrafları basına dağıtıldı

Alaattin Çakıcı’nın fotoğrafları medyaya dağıtıldı. Alaattin Çakıcı’nın 14 Temmuz Çarşamba günü Avusturya Graz’da yakalanmasının ardından, üzerinde çıkan Faik Meral’a ait pasaporttaki ve nüfus cüzdanındaki fotoğrafları medyaya internet aracılığıyla dün ilgili makamlarca dağıtıldı.

Korkmaz Yiğit’le telefonda ne konuştu?

Türkbank Soruşturma Komisyonu raporunda, ihale sürecine Alaattin Çakıcı’nın nasıl müdahil olduğuna dair birçok belge, telefon dinleme tutanağı ile komisyona bilgi veren çok sayıda kişinin ifade tutanağı yer alıyor. Alaattin Çakıcı ile Korkmaz Yiğit arasında yapılan 21. Mayıs 1998 tarihini taşıyan telefon çözüm tutunağında şu konuşmalar yer alıyor:

Çakıcı: Tek başına girer alırsın.

Yiğit: Bakalım inşaallah, inşallah canım. Yarın telefonunu bekliyorum. Başka bir kanaldan görüşeceğimize sana bildireceğim Çakıcı: Ben mesela Aydın Doğan’a falan onlara bunlara, ya burayı alın, burayı neticede sana verecek, alan sana vermezse kaybedecek fiziki görünümünü.

Yiğit: Hayırlısı

Çakıcı: Hayırlısı, şimdi Aydın Bolak, Bayındır, Güriş, Koç, Sabancı, Sitibank, Bayraktar, Cavit, Ökkeş Başer, nereli bu Antepli mi? Yiğit: Ya bu Colgeyt Başer var, nereli olduğunu bilmiyorum, öğreniriz. Çakıcı: Önemli değil, Süzer’e zaten ben bir bağırdım mı kenara çekilir. Polat’a da haber gönderirim. Nurol’a Mehmet’e, onlar benim arkadaşım zaten. Yiğit: Şu anda birşey yapma, bunlar dosya almış ama ilgilenmeyen olabilir. Dosya almak ilgilenmek demek değil. Çakıcı: Şimdi ben sana birşey anlatayım abi, şimdi burada bizi sıkıntıya sokacak olanı söyleyeyim sana. Yani çünkü bunlara Mesut yol veriyor. Biri Karamehmet öbürü Bayındır... Bunların ikisine Başbakan söz vermiş. anladın mı dediği mi...
YENİ ŞAFAK
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2004 Pazartesi 09:34:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?