29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Yüksek Mahkeme'nin işi zor!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve geldiği günden bu yana, Çankaya Köşkü’ne sunulan kanunlar konusunda veto mekanizmasını çalıştırmazken, Gül’ün kanunları birer birer onaylaması da, yeni dönemde Anayasa Mahkemesi’nin yükünü artırdı. 

Gül’ün önüne gelen kanunları jet hızıyla onaylaması CHP’nin sık sık Anayasa Mahkemesi’nin yolunu tutmasına yol açarken CHP bugüne kadar da 2’si anayasa değişikliği 7’si kanun olmak üzere toplam 9 kez Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulundu. Hafta başından bu yana Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu ile bazı belediyelerin kapatılmasını ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran CHP, “kadrolaşmaö iddialarına yol açan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değişiklik öngören kanun için de hazırlık yapıyor. CHP, ayrıca Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen sosyal güvenlikle ilgili tasarıyı da kanunlaştıktan ve Gül’ün onaylaması halinde Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in aksine veto mekanizmasını çalıştırmaması ve bugüne kadar önüne gelen kanunları bekletmeden onaylaması, Anayasa Mahkemesi’nin mesaisini artırdı. Anamuhalefet Partisi CHP ise Gül’ün Meclis’ten geçen kanunları onaylamasının ardından soluğu Anayasa Mahkemesi’nde alıyor. CHP bugüne kadar, üniversitelerde türban serbestisini öngören Anayasa’nın 10 ve 42’nci maddeleriyle ilgili değişiklik başta olmak üzere toplam 9 kez Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. CHP’nin iptal başvuruları arasında ise Hakim ve Savcılar Kanunu, Tanık Koruma Kanunu, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulmasına ilişkin kanun, Temel Ceza Kanunlarına uyum kanunu ile Vakıflar Kanunu da bulunuyor.

BİR HAFTADA İKİ KEZ ANAYASA MAHKEMESİ’NİN YOLUNU TUTTULAR

CHP, son olarak da bu hafta başından itibaren iki kez Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. CHP bu hafta içinde ilk olarak Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açtı. CHP’nin açtığı ikinci dava ise 5747 sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’la ilgili oldu. CHP, gurbetçiye oy hakkı tanıyan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki kanunda, yurtdışında yaşayan seçmene mektupla oy kullanma hakkı verilmesine itiraz ederken, bazı belde belediyelerin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasına ilişkin kanunu da, “siyasal amaçla, yerel seçimlerde AKP’ye oy taşımak için çıkarıldığı" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.

SOSYAL GÜVENLİK DE ANAYASA MAHKEMESİ YOLUNDA

CHP önümüzdeki günlerde ise “kadrolaşma" iddialarına konu olan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda değişiklik öngören kanunu da Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor. CHP’nin gündeminde ayrıca, Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden sosyal güvenlikle ilgili tasarının da kanunlaşması ve Gül tarafından onaylanması halinde, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak bulunuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 11:58:10
Güncelleme :10 Nisan 2008 Perşembe 12:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hezin IP: 88.247.65.xxx Tarih : 11.04.2008 09:05:53

İBLİSİN TAHTI YIKILMIŞ DURMAK NEDİR BİLMİYOR İÇİNDE KÖR BİR ATEŞ YANMAKTA ANAYASA MAHKEMESİNİ KENDİNE ÇIKIŞ YOLU BULLMAKTADIR BAŞKA YOL BİLMİYOR ŞAŞIRMIŞ BİR VAZYETTE AYYAŞLAR GİBİ GİDİP GELMEKTE BİR BAKTIN Kİ GECE RUYALARINDA AKP Yİ GÜRMEK BİLE ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞ VURMAK İÇİN GİDERLER AMA UYKU GEZER OLURLAR GEZERKEN DAMDAN DÜŞÜERLER ? :)))