20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Yüksekova'da yine olay çıktı

Yüksekova'da Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplanan kalabalığa güvenlik güçleri müdahale etti. Göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki kovalamaca devam ediyor. Güvenlik güçleri grubu dağıtmak için gaz bombası kullanırken. Göstericiler de polise taş atarak karşılık veriyor.

VAN, Hakkari ve Yüksekova İlçesi'nde 2 kişinin ölümü ile alevlenen Nevruz gerginliği sürüyor. Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli İlçesi'nde sabah saatlerinde esnaf kepenklerini açmadı. Hakkari DTP'li Belediye Başkanı ile DTP yöneticileri esnafını dolaşarak kepenklerini açmasını istedi. Esnaf bu çağrıya kısa süreli uydu. Ancak kepenkler bir süre sonra tekrar kapatıldı. Bulvar Caddesi önünde toplanan bir grup, ise "Vali istifa" diye slogan attı.

Valiliklerin izin vermemesine rağmen, DTP'nin Van, Hakkar ve Yüksekova'da nevruz kutlaması yapmak için diretmesi üzerine çıkan olayların ardından halen gerginlik sürüyor. Van bugün güne sakin başladı. Ancak Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de ise gerginlik devam ediyor. Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de sıkı güvenlik önlemleri alındı. Hakkari'de kepenklerin açılması için DTP'li Belediye Başkanı Kazım Kurt ile parti yöneticilerin çağrıları da sonuç vermedi. Belediye Başkanı Kurt, Bulvar Caddesi üzerindeki esnafı gezerek yaptığı Kürtçe konuşmasında gerginliğe son verilmesini istedi. Kurt, "Değerli Hakkari halkı lütfen işiniz başına dönün. Kimsenin oyununa gelmiyin. Dükkanlarınızı açın. Olay çıkarmayın. Pravakatörlere yol vermeyin. Gözalıtana alınanlardan 22'si serbest bıraklıdı. Diğerleri bugün mahkemeye çıkacak" dedi.



Belediye Başkanının esnafa yönelik konuşmalarının ardından çok az sayıda esnaf dükkanını açtı. Ancak bu kısa süreli oldu, esnaf tekrar dükkanını kapattı. Bulvar caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 200 kişi "Vali İstifa" diye slogan attı. Bunun üzerine Belediye BAşkanı Kurt, grubu yeniden sakin olmaları için uyardı. Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de halen dükkanlar kapılı tutulurken, gergin bekleyiş de sürüyor.



HAVAYA UYARI ATEŞİ

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde saat 11.00 sıralarında Cengiz Topel Caddesi'nde toplanan grup ateş yakınca polis müdahale etti. Polisler caddede toplanan kalabalığı dağıtmak için basınçlı su ve biber gazı kullandı.

Göstericiler polise taş atmayı sürdürünce görevliler havaya uyarı ateşi açmaya başladı. Bunun üzerine de göstericiler ara sokaklara dağıldı. Yol üzerinde bulunan barikatlar da polisler tarafından kaldırıldı. Göstericiler ile polislar arasındaki kovalamaca ve arbede Cengiz Topel, Nedim Zeydan Caddeleri ile Kuru Köy yolu üzerinde uzun süre devam etti. İlçenin diğer ara sokaklarında da bir araya gelen küçük gruplar polislere yönelik taş atmayı sürdürüyor.

Hükümet Konağı önünde tutulan askerler şimdiye kadar müdahalede bulunmadı. Ancak, çevre il ve ilçelerden Yüksekova’ya çok sayıda çevik kuvvet polisi takviye olarak getirildi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 13:31:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?