19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Yumurtanın altın çağı

Yumurtanın kalp hastalıklarına yol açtığı bilgisinin yanlış olduğu yönündek görüşler, en çok yumurta üreticilerini sevindirdi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in, bir sempozyumda, yumurtanın bilinenin aksine kalp hastalığına yol açmadığını ifade ederek, tüketicilerden özür dilemesini çok olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyledi.

Son yıllarda yapılan araştırmaların, yumurtanın, kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi olduğunu ortaya koyduğunu savunan Sungur, bu bilgiyi üreticiler olarak çeşitli platformlarda dile getirmelerine rağmen yakın bir zamanda Bingür Sönmez'in söylemesinin kamuoyunda büyük etki yarattığını ifade etti.

Sungur, Sönmez'in açıklamalarının, yumurta konusunda yanlış bilgilerin düzeltilmesine büyük katkı sağladığını dile getirerek, şöyle konuştu:

''(Yumurta yemeyin) uyarısından dolayı özür dileyen Prof. Dr. Bingür Sönmez'in açıklamalarını, gecikmiş olmasına rağmen iyi bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bilim adamlarından böyle bir açıklamayı daha önce yapmalarını beklerdik. Sönmez'den önce de birçok değerli doktor buna benzer şekilde yumurtanın faydalarını değişik platformlarında ifade ettiler. Ancak son konuşma basında geniş olarak yer aldı. Tabii ki önemli olan sonuç ve üreticiler bu sonuçtan çok memnun. İnsanlar kolestrol korkusuyla yumurtadan uzun yıllar haksız yere uzaklaştırıldı. Yumurtadan, sevmelerine rağmen kaçıyorlardı. Prof. Dr. Sönmez'in açıklamasının ardından insanlar, artık korkmadan yumurta tüketebilecekler.''

Yumurtanın, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek kaynak olduğuna değinen Sungur, A, D, E ve B vitaminlerini önemli oranda içeren yumurtanın, içinde bulunan ''kolin'' sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde de önemli rol oynadığını söyledi.

Sungur, hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriğinin düşük olduğunu, yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarının az değerde bulunduğunu ifade ederek, yapılan araştırmaların kahvaltıda yumurta tüketiminin vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koyduğunu öne sürdü.

Birlik olarak insanlara yumurtanın bilinen faydaları ve bilinmeyen yönlerini anlatmaya büyük önem verdiklerini dile getiren Sungur, şunları kaydetti:

''Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır. Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı yüzde 100 iken bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74'de kalmaktadır. Yumurta öyle bir gıda maddesidir ki, dışarıdan hiçbir katkı ve destek almadan bir canlı oluşabilecek güç ve kabiliyettedir. Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır.''

AA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2008 Perşembe 11:30:34
Güncelleme :11 Aralık 2008 Perşembe 11:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?