22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Yunan ve İranlı spermiyle tüp bebek

Türkiye`deki yasal engellerden dolayı her ay yaklaşık 100 ailenin tüp bebek sahibi olabilmek için Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve İran`a gittikleri bildirildi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, bunun sadece bilinen tüp bebek merkezlerine yansıyan sayı olduğunu belirterek, "Bırakın bu iş yasal olsun. Irkçı bir insan değilim ancak madem insanlar kendi soy bağlarından çocuk sahibi olamıyorlar, hiç olmazsa ırk bağlantısı olsun" diye konuştu.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, başka birinin yumurtası veya spermiyle bebek sahibi olanlar için üç yıl hapis cezası öngören yasa teklifi verirken, CHP`li Canan Arıtman, tüp bebek olayının başka bir boyutuna dikkat çekti.

Bu konuda ANKA`ya bilgi veren Arıtman, eşinden tüp bebek sahibi olamayan ailelerin Türkiye`deki yasal engellerden dolayı yurt dışına gittiklerini söyledi. Arıtman, tüp bebek merkezlerinin verilerine göre, her ay yaklaşık 100 ailenin bu nedenle Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi, İran ve İngiltere gibi ülkelere gittiklerini anlattı.

İngiltere`nin tüp bebek konusunda daha başarılı bir ülke olduğunu, ancak Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İran`ın da daha ucuz olmasından dolayı tercih edildiğini belirten Arıtman, tüp bebeğin pahalı bir uygulama olduğunu, yol ve diğer masraflar dışında yaklaşık 4 bin euroya malolduğunu söyledi.

Bu nedenle Türkiye`de eşin dışında, başka birinin yumurtası ve spermiyle de tüp bebek yapılmasının yasal olarak serbest bırakılması gerektiğini savunan Arıtman, ``Bırakın bu iş yasal olsun. Irkçı bir insan değilim, ancak madem insanlar kendi soy bağlarından çocuk sahibi olamıyorlar, hiç olmazsa ırk bağlantısı olsun. Benim milletimin özelliklerini, artılarını taşısın`` dedi.

Arıtman, yasal olmadan yapılan tüp bebek olayında etik kurallara da uyulmadığını, tüp bebekte kullanılan materyallerin imha edilmesi gerekirken, edilmediğini ve bunun da daha sonra sorunlara yol açtığını da ifade etti.


ANKA / SANSURSUZ
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 17:14:28
Güncelleme :19 Mart 2005 Cumartesi 17:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şahin IP: 88.244.206.xxx Tarih : 30.01.2008 17:04:24

bencede... lütfen artık bırakın sıf bu yüzden boşanmalar olmasın bunu lütfen soy sop meselesi olarak değilde tibbi bir mesele olarak algılayın insanları böyle bir kısır döngüye sokmayın evlat edinme (kesinle takdir ettiğim bir seçenektir belirteyim)ile arasındaki tek fark anne veya babadan herhangi birinin genlerini taşıyor bu yöntemle dünyaya gelen bebekler.Rica ederim artık bu meseleye organ bağışı gibi bakın bu durumdaki çiftleri çocuksuz yaşama mahkum etmeyin.