17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Yunanistan: Hedefimize ulaştık

Brüksel - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, "AB zirvesinin Atina açısından çok iyi sonuçlandığını ve tüm hedeflerine ulaştıklarını" söyledi.

Karamanlis, yaptığı basın toplantısında, Atina’nın "bölgesinin Avrupalı olması ve Türkiye-AB ilişkilerinde Yunanistan’ın hassasiyetlerinin dikkate alınması olarak sıralamış olduğu hedeflerine ulaştığını" belirtti.

Türkiye’nin 3 Ekim 2005’te AB ile üyelik müzakerelerine başlayacağını, hedefin tam üyelik olduğunu, ancak bunun garantisi olmadığını belirten Karamanlis, Türkiye’nin 2014’ten önce üye olmayacağını da kaydetti.

Karamanlis, "Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesi süreci bundan böyle Avrupa’nın kontrolünde olacaktır. Türkiye’nin kaydettiği gelişmeleri AB, tabii ki bu çerçevede Kıbrıs (Rum kesimi) ve Yunanistan yakından izleyecektir. Ayrıca bu çerçevede, dini özgürlükler ve insan haklarına saygı çerçevesinde, Elenizm açısından önem taşıyan Patrikhane’nin ekümenik statüsünün tanınması, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ve İstanbul Rum azınlığının hakları gibi konular sıkı takipte olacaktır" dedi.

Bu arada Türkiye’nin Ankara anlaşmasını AB’nin 10 yeni üyesini kapsayacak şekilde genişletmeyi kabul ettiğine dikkati çeken Karamanlis, Türkiye’nin bu çerçevede "Kıbrıs (Rum kesimi) ile ilişkilerini geliştirmesinin söz konusu olduğunu" vurguladı ve şunları söyledi:

"Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti, AB’nin 25 üyesinden biridir ve bu çerçevede önümüzdeki 10 yıl Türkiye’nin kaydettiği gelişmeleri yakından izleyecektir."

"Türkiye’nin Ankara anlaşmasına ilişkin sözlü vaadini tutmaması olasılığını" konu alan soruları da yanıtlayan Karamanlis, "söz konusu metnin AB sonuç bildirisine yazılı olarak girdiğine" dikkati çekti.

Karamanlis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Ankara anlaşmasına ilişkin yaklaşımının Rum kesimini tanıma anlamına gelmediği yolundaki ifadesine ilişkin sorulara ise, "Söylediklerimin son derece açık olduğu kanısındayım. Sanırım, Sayın Erdoğan’ın bu açıklamayı niçin yaptığını hepiniz biliyorsunuz" yanıtını verdi.

Sorular üzerine Karamanlis, Türkiye’nin Ankara anlaşmasına ilişkin vaadini tutmaması halinde, AB ile üyelik müzakarelerine başlayamayacağını da kaydetti.

Annan planına da sorular üzerine değinen Karamanlis, Annan planının var olmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Ancak reddedildiğine göre, üzerinde iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Bu konuda Lefkoşa’yı (Rum kesimi) destekliyoruz" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 01:04:57
Güncelleme :18 Aralık 2004 Cumartesi 01:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?