18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yunanistan masadan çekildi

Türkiye, Ege'deki adacık ve kayalıkların aidiyeti sorununun Lahey Adalet Divanı'na götürülmesini isteyince, Yunanistan masadan çekildi.
To Vima gazetesi, Yunanistan'daki seçimlerden sonra iktidara gelen Karamanlis Hükümeti'nin, siyasi faturayı düşünerek uzlaşmayı imzalamayı dondurduğunu bildirdi.
Avrupa Birliği'nin 1999 Helsinki zirvesinde "Türkiye'nin komşularıyla olan sınır anlaşmazlıklarını 2004 sonuna kadar müzakere yoluyla halletmesi, aksi takdirde Lahey Adalet Divanı'na gidilmesine karar vermişti.
Anlaşmadan kaçan Yunanistan, Ege sorununu Türkiye'nin AB ile ilişkilerine engel olarak masaya getirmeyecek.
To Vima gazetesine göre, Yunanistan'da geçen Mart'ta yapılan seçimlerin arifesinde, Simitis ile Erdoğan hükümetleri Ege anlaşmazlıkları için mutabakata vardı.
Buna göre Yunanistan bugün 6 mil olan karasularını genişletecek. Ama bu genişleme 12 mili bulmayacak. Genişleme en fazla 9 mile kadar olacak.
Ege'de sorun yaratabilecek bölgelerde gemiler için serbest geçiş koridorları bırakılacak. Hava sahasını 1931'de bir kraliyet kararnamesiyle tek taraflı olarak 10 mil ilan eden Yunanistan, hava sahasının karasuları ile aynı çizgide kesişmesini kabul edecek.
MANOL KOSTİDİ - ATİNA (İHA)
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2004 Pazartesi 16:38:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?