30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Yunanistan silahlanıyor!

Yunanistan'da yayımlanan Kathimerini ve To Vima gazetelerinin haberine göre, Yunan hükümeti 2015 yılına kadar silahlanma harcamalarına 27 milyar Euro'luk pay ayırmayı planlıyor.

Bu miktarın 9 milyar Euro'su eski silah alımlarından kalan borçların ödenmesine ayrılacak.

Gazetelere göre, Yunan Savunma Bakanlığı'nın planında 40-60 savaş uçağı alımı yapılması planlanırken, açılacak ihalenin favori uçakları olarak, Eurofighter ve Amerikan yapımı F-16 gösteriliyor.

Bu planın önemli kalemlerinden biri olarak Yunan donanması için alınacak 6 fırkateyn projesi öne çıkarken, bu projenin favorisi Fransızlar olarak gösteriliyor.

Fransa Devlet Başkanı Nikola Sarkozy'nin Yunanistan dışişleri politikasına son aylarda tam destek vermesi, bu fırkateylerin alımı ihtimalini arttırıyor.
Kathimerini gazetesi, Sarkozy'nin bu gemilerden fırlatılan 1000 kilometre menzilli füzelerin de sadece Yunanistan'a satılacağını Karamanlis'e vaat ettiğini yazıyor.

Kara Kuvvetleri'nde Yunanistan 460 adet Rus yapımı BMP-3 zırhlı muharebe araçlarını alma kararını aldı. 15 gün önce gerçekleştirilen Kostas Karamanlis-Vladimir Putin görüşmesinden sonra Yunanistan'ın Rusya'dan daha fazla silah alması bekleniyor.

Yunanistan'ın ABD'den silah alım payını oldukça düşürmeyi planlaması ise, bu gelişmelerin ilgi çeken başka bir tarafı olarak dikkat çekiyor.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 15:15:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?