31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Yüzde 63 deprem olacak'

Türk Kızılay'ı tarafından yürütülen, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın paydaş kurumlardan biri olduğu "Toplum Liderlerinin Teşkilatlandırılması Projesi" kapsamında Düzce'de din adamlarına "Afet Zararlarının Azaltılması ve Toplumu Harekete Geçirme" konulu bir seminer verildi.

Kızılay Düğün Salonunda gerçekleştirilen eğitim seminerine Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Düzce İl Müftüsü Alaattin Gürpınar, ilçe müftüleri ve din adamları katıldı.


Seminerde konuşan Prof.Dr. Işıkara, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, "Biz topluma şunları aşılayacağız; depremden korunmak mümkün, depremden korunma bilincinde ise artık deprem olacak mı sorusunu sormayacağız. Çünkü ülkemizde iki ayda bir 5 ve 5.9 büyüklüklerinde deprem oluyor" dedi.


20 Aralık 2007 tarihinde Ankara Bala'da deprem olduğunu hatırlatan Işıkara, şöyle konuştu: "20 Şubat 2008'e kadar 5 ve 5.9 arasında bir deprem olursa bu benim için sürpriz olmaz. 6 ile 6.9 büyüklüğünde deprem ise yılda bir kere, 7 ve 7.9 arasında deprem ise 7-8 yılda bir kere oluyor. Ülkemizde de 1 Mayıs 2003'ten bu yana 6 üzerinde bir deprem olmadı. Bu beni çok rahatsız ediyor. Çünkü 6'nın üzerinde bir depremin olma ihtimali yüzde 63."


Deprem olması ihtimalinin çok yüksek olduğunu anlatan Işıkara, sözlerine şöyle devam etti: "Olursa da bizim için bir sürpriz olmayacak. Türkiye bir deprem ülkesi. Türkiye'nin her yerinde her an deprem olabilir. Olacak mı sualini sormak yerine, olacak gerçeğini kabul edip depremle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Bunun için depremden korunma bilincine sahip çıkmalıyız. Binaları doğru inşa edeceğiz. Deprem öldürmez bina öldürür."


Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara ayrıca, okullarda olduğu gibi camilerde de deprem tatbikatı yapılması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye deprem kuşağında bir ülke. Bu nedenle nasıl okullarda deprem tatbikatı yapıyorsak, camilerimizde de mutlaka deprem tatbikatı yapmalıyız. Bir de camilerimizde genelde tek çıkış var. Yeni yapılacak camilerde mutlaka birden fazla çıkış olmalı."


Işıkara, konuşmasında son olarak, yeni yapılacak camilerin denetimlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmesini ve yüksek minareler yapılmaması gerektiğini söyledi. Seminer sinevizyon gösterimiyle sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 19:04:34
Güncelleme :29 Ocak 2008 Salı 04:00:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?