17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Zafer Bayramı'nda askerden ilkler şovu yaşandı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın bu yılki kutlamalarında, tam anlamıyla bir "sivil zihniyet devrimi" yaşandı. Günler öncesinden TV’lerde klipli tanıtımı yapılan kutlamalar, halk konserleri, rock müzikli geçit töreni gibi birçok ilke sahne oldu.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarındaki yenilikler dün sabah ilk törenin yapıldığı Anıtkabir’de başladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök başkanlığında Aslanlı Yoldan Atatürk’ün mozolesine yürüyen yüksek rütbeli komutanların yanındaki 150 kişilik sivil grup dikkat çekti. Grubun, Genelkurmay’ın daveti üzerine 81 ilden gelen şehit yakınları ile gaziler olduğu anlaşıldı.

İLK FOTOĞRAF

Özkök, mozoleye çelenk koyduktan sonra Misak-ı Milli Kulesi’nde bulunan şeref defterini imzalamaya giderken, birden portokolde yer almayan bir hareket yaparak Anıtkabir merdivenlerinde ziyaretçilerin fotoğraf çektirmek için poz verdiği bölüme yöneldi. Yanına komutanları alan Orgeneral Özkök, arkalarında dizilen sivil vatandaşlarla birlikte gazetecilere poz verdi.

İLK ALKIŞLAR

Özkök ve komutanların Misak-ı Milli Kulesi’nden çıkışıyla birlikte Anıtkabir’i çınlatan bir alkış patladı. Üst düzey askeri protokolde törene katılmanın gururunu yaşayan şehit yakınları ile gaziler, komutanları alkışlayarak teşekkür duygularını dile getirdi. Bu olay üzerine şaşıran Genelkurmay Başkanı, beklemediği bu hareket karşısında ailelerin karşısında durarak, ‘Siz bizim herşeyimizsiniz. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum’ dedi.

İLK KAMPANYA

30 Ağustos törenlerindeki zihniyet devrimi, günler öncesinden başladı. Etkinlikler tüm yurtta ilgi çekici bir ‘halkla ilişkiler’ uygulamasına sahne oldu. Genelkurmay Başkanlığı, 10’ar adet 45’er saniyelik video klip hazırlattı. Barışa destek, köye destek, deprem çalışmaları, Türk Yıldızları, Mehmetçiğin uluslararası etkinlikleri temalı bu klipler, Zafer Haftası boyunca televizyonlarda yayınlandı. Bir çok ünlü sanatçı, bu kliplerde mesajlar verdi.

İLK KONSERLER

Genelkurmay Başkanlığı, Zafer Haftası dolayısıyla, Hipodrom’da, Eurovision Şarkı Yarışması Birincisi Sertab Erener ile ünlü şarkıcı Muazzez Ersoy’un sahne alacağı bir konser düzenledi. ‘Bu coşkuyu birlikte yaşayalım’ sloganıyla Zafer Haftası etkinliklerini duyuran Türk Silahlı Kuvvetleri, haftanın son etkinliği olarak bugün gerçekleştirilecek halk konseri için başkentin 25 ayrı noktasından ücretsiz otobüs kaldırdı.

İlk kez ‘resmen’ törendeler

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve komutanlara, Aslanlı Yol’dan Atatürk’ün mozolesine yürüyüşleri sırasında 150 kişiden oluşan bir sivil grup eşlik etti. Gazetecilerin şaşkın bakışları üzerine yetkililer, bu sivil vatandaşların, ilk kez Genelkurmay’ın özel davetiyle 81 ilden gelen şehit yakınları ile gaziler olduğunu bildirdi. Orgeneral Özkök, Anıtkabir merdivenlerde ilk kez böyle poz verdi. Özkök ve komutanların arkasında ise siviller yer aldı.

İlk kez subaylı sohbet standı

30 Ağustos’u karnavala dönüştürmek için günler öncesinden hazırlıklara başlayan Genelkurmay, alışveriş merkezlerinde stantlar kurdu. Aralarında kadınların da bulunduğu her rütbeden güler yüzlü subaylar, vatandaşlarla sıcak diyaloglar oluşturdu. Harp Okulu öğrencilerinin de yer aldığı bu standlarda, bayrak ve broşür verilen vatandaşlar, Zafer Bayramı kutlamalarına davet edildi.

İlk kez afişli bayram daveti

BAŞTA Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok kentte billboardlara ‘Zafer Bayramınız kutlu olsun’ alt yazılı afişler asıldı. Afişlerde nöbet tutan bir askerin fotoğrafının altında ‘Nöbetteyiz’ yazısı yer alırken, bir askeri kucağına çocuk severken gösteren fotoğrafta ise ‘Halkın güvenliği her şeyin üstünde’ yazıldı. ‘Amerikanvari’ bu tanıtım atağı için belediyeler ücret almadı.

İlk kez rock’lı resmi geçit

ANKARA’da Atatürk Kültür Merkezi Tören alanında geçit töreninde paraşüt gösterileri sırasında TSK Armoni Mızıkası modern pop ve rock ezgilerinden örnekler sundu. Mızıka, paraşütçülerin atlayışı sırasında ‘Görevimiz Tehlike’ filminin müziğini seslendirirken ayrıca İsveç’li rock grubu Europe’un ‘Final Countdown’, ünlü film Children of Sanchez’den Chuck Mangione’nin ezgilerini ve tango parçalar çaldı.

İlk kez mesaj

ANKARA’daki tören geçidinde, Genelkurmay’ın hazırladığı ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’ imzasını taşıyan ‘Sevgili Türk Halkı, Parçan Olmakla Mutlu, Sevginle Güçlüyüz’ yazılı pankart da yer aldı. Askeri öğrencilerin taşıdığı pankart alkışlarla karşılandı.

İlk kez Guinness’e aday

GENELKURMAY Başkanlığı, 30 Ağustos törenlerindeki son sürprizini Ankara Hipodrom Alanı’ndaki törende sergiledi. Ressam Cemil Karababa imzalı 2 bin 160 metrekare büyüklüğündeki, ‘dünyanın en büyük portresi’ olduğu belirtilen Atatürk resmi, vatandaşlardan büyük alkış aldı. Resmi geçit, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ‘Türk Yıldızları’nın nefes kesen gösterisiyle sona erdi.
sansürsüz
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 09:17:24
Güncelleme :31 Ağustos 2004 Salı 09:27:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Engin ALIŞ IP: 213.74.68.xxx Tarih : 31.08.2004 12:41:10
Özlediğimiz ve yıllarca özlemini yaşadığımız bir kutlamayı bizlere doyasıya yaşattığınız için hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum.