20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Zam gerçek, indirim yalan

Yaşamın her alanında art arda yapılan zamlara tepki yağarken lokanta, pastane gibi işletmelerin de KDV indirimini fiyatlarına yansıtmak yerine fiyatlarını yüzde 20'ye varan oranlarda arttırdıkları ortaya çıktı.

Son olarak dün motorinin litre fiyatına 3 YKr zam yapıldı. Yılbaşından itibaren yapılan zamlarla fiyatlar konut elektriğinde yüzde 19.5, konutlardaki doğalgazda yüzde 7.4, akaryakıtta yüzde 1.94, ulaşımda yüzde 20, ekmekte ise yüzde 30'u aşan oranlarda arttı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin , lokanta ve pastanelerin KDV indirimini fiyatlarına yansıtmadıklarını 2007 sonu ve 2008 başı mönülerinden tespit ettiklerini bildirdi.Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Abana Şube Başkanı Halil Yazıcı, "Marketlerde niye fiyat indirimine gidilmediğini sorduğumuzda, 'X grubu 1.1.2008 itibarıyla ürünlerine zam yaptı' diye yanıt veriyorlar" açıklamasını yaptı.

TÜDEF Başkanı Çetin, KDV oranlarının yüzde 18'den 8'e indirilmesine karşın Ankara merkezinde lokanta ve kafe gibi işletmelerde 2007 sonu ve 2008 başı mönüleri üzerinden yaptıkları karşılaştırmalarda, söz konusu indirimin fiyatlara yansımadığını, tam tersine çok sayıda işletmenin yeni yıldan itibaren fiyatlarını yüzde 20'lere varan oranlarda arttırdığını tespit ettiklerini söyledi.

İndirim yerine bindirim
Mönülerde bir işletmede 1.5 porsiyon iskenderin 4.9 YTL'den 5.5 YTL'ye çıktığı, meşhur bir muhallebicide su böreğinin kilosunun 13 YTL'den 16 YTL'ye, tavuklu salatanın 6.25 YTL'den 7.25 YTL'ye, ünlü bir kebapçıda ise lahmacun fiyatının 2.5 YTL'den 3 YTL'ye yükseldiği gözlemlendi.

TÜKODER'in Kastamonu'nun Abana ilçesi Şube Başkanı Yazıcı, yazar kasaların KDV indirimine yönelik ayarlanması gerektiğini belirterek "Market ve lokantaları dolaştık. Çok azı yazar kasalarını KDV indirimine göre ayarlamış. KDV indirimi tüketiciye yansımadı" dedi.

Zamlar can sıktı
Hükümetin yılbaşından itibaren yaptığı zamlara da dün bir yenisi eklendi. Motorinin litre fiyatına dün 3 YKr zam yapıldı. Yılbaşından itibaren yapılan zamlarda ise fiyatlar konut elektriğinde yüzde 19.5, konutlardaki doğalgazda yüzde 7.4, akaryakıtta yüzde 1.94, ulaşımda yüzde 20, ekmekte ise yüzde 30'u aşan oranlarda arttı. TÜKODER Genel Başkanı Avukat Ali Er, "Elektrikteki yüklü zamlar özelleştirmeye hazırlık yüzünden yapıldı. Kesinlikle yargı yoluna gideceğiz" dedi.

MURAT KIŞLALI/Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 01:14:23
Güncelleme :7 Ocak 2008 Pazartesi 11:34:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?