20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Zaman gazetesi Ümit’i nasıl öldürdü?

DÜn hemen her gazetenin birinci sayfasındaydı aşağıdaki fotoğraf. İnönü’de öldürülen Cihat Aktaş’ın "son anı" diye kocaman başlıklarla... Benzerlikten yola çıkmış fazla araştırma gereği duymamıştı diğer gazeteler. Ama VATAN araştırdı ve fotoğrafın asıl sahibi Ümit Furuncu’yu buldu. Furuncu, o gazetelere dava açmaya hazırlanıyor

Ayla Özcan imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz

Zaman Gazetesi, 22 Kasım tarihli sayısında, İnönü Stadı’nda, Beşiktaş-Rizespor maçı sırasında çekilmiş bir fotoğrafı yayınladı. Manşetten, "Cihat Aktaş’ın son fotoğrafı" başlığıyla yayınlanan fotoğrafta, kare içine alınmış bir gencin, maçın 10’uncu dakikasında öldürülen Cihat Aktaş olduğu belirtiliyordu.

Haberde Zaman Gazetesi’nin foto muhabirinin daha önce haberini yaptıkları minik bir Beşiktaş taraftarı ve annesinin fotoğrafım çektiği, bu sırada da tesadüfen yanlarında bulunan Cihat Aktaş’m da kareye girdiği ifade ediliyordu. Fotoğraftaki gencin gerçekten de, tribün terörüne kurban giden 16 yaşındaki Cihat Aktaş olup olmadığını araştırdık. İlk önce, talihsiz gencin yakınlarından aldığımız fotoğraflarıyla, gazetedeki görüntüyü karşılaştırdık. Fotoğraftaki genç, Cihat Aktaş’tan en az 5-6 yaş büyük görünüyordu. Alın yapısı farklıydı. Aktaş’ın kaşları aşağı doğruydu; bu gencinkiler ise düzdü. Ayrıca önemli bir nokta daha vardı... Cihat Aktaş, hayatında ilk kez maça gelmiş, İstanbul’u pek de iyi tanımayan, 16 yaşında bir gençti. Öyle kapalı tribünün en önünde yer tutması pek mümkün değildi. Cihat Aktaş’ın ambulansa bindirilirken çekilmiş yaralı fotoğrafına baktık. Acaba üzerlerindeki kıyafetler tutuyor muydu? Ne yazık ki, bu karşılaştırma kesin sonuç verecek gibi değildi. Çünkü
Cihat Aktaş, sedyede yatarken üzerindeki mont ve kazak sıyrılmıştı. Fotoğraftaki gencin ise sadece siyah montu gözüküyordu.

Zaman Gazetesi aileden onay aldıkları için fotoğrafı yayınladıklarını ve emin olduklarını söylüyordu. Aktaş ailesini aradık. "Emin değiliz, bizden onay alınmadı" dediler. Maç kasedini seyretmeye karar verdik. Cinayet anı olan 10’uncu dakikayı seyrettik. Yaklaşık 25’inci dakikaya kadar gittik. Siyahlı genç bu görüntülerde net seçilemiyordu.

Telefonum susmadı


Dün olayla ilgili konuştuğumuz koyu Beşiktaşlılar’dan biri, "O fotoğraftaki genç benim kardeşim. Sabahtan beri arayanlara ’ölmedi, yanlışlık yapmışlar’ demekten yoruldum!" diyerek şüphelerimizi giderdi. Bunun üzerine, ölen Cihat Aktaş’la fotoğraftaki gencin aynı kişi olmadığına kanaat getirdik ve Zaman Gazetesi’nden alıntı yapmadık. Ancak dün, diğer büyük gazetelerin hemen hepsinin birinci sayfasında yine aynı fotoğraf vardı. Hepsi de "Hayata son bakış" başlığında, Cihat Aktaş’ın ölmeden önceki son anlarında çekildiğini yazıyordu. Oysa, o genç Cihat Aktaş değil, 20 yaşındaki Ümit Furuncu’ydu. Furuncu’yu, babasının marketinde bulduk ve görüştük. Yaşadığını ispat etmek için 2 gündür uğraştığını söyleyen Furuncu, oldukça dertliydi. "Ölmedim, yaşıyorum" diyen Furuncu, koyu Beşiktaşlı olduğunu, kombine bilet aldığım ve Beşiktaş’ın hiçbir maçını kaçırmadığını anlattı önce.

Rizeli, Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi Furuncu, maça dayısı ve yengesiyle gitmiş. Ağabeyi ise karşı tribündeymiş. "İlk yarıyı, adının Aslı Aydın olduğunu öğrendiğim çocuklu kadınla yanyana izledik. Biraz konuştuk hatta. İlk yarı biterken o çocuğuyla beraber yanımdan ayrıldı. Hatta giderken bana el salladı. Maç bitene kadar cinayetten haberim olmadı" dedi. Furuncu, Aslı Aydın’ın televizyondaki açıklamalarını da izlediğini belirterek, "Nasıl öyle konuştu anlamadım. O giderken ben yerimdeydim" diye konuştu.

Fotoğrafın yayınlandığı ilk gün Zaman Gazetesi’ni aramış ama derdini anlatamamış: "Fotoğraftaki kişi benim dedim. Ama inandıramadım. Sonra aynı fotoğrafı başka gazetelere de verdiler. Dava açıp hakkımı arayacağım!"


VATAN
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 13:21:17
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 13:28:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?