19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Zana, kuracağı partinin tanıtımını Diyarbakır'da yaptı

Kapatılan DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak tarafından kurulan Demokratik Toplum Hareketi, Diyarbakır'da partileşme öncesi halka tanıtıldı.

Aralarında eski HEP, DEP, HADEP, DEHAP ve ÖTP Genel Başkanları, yöneticileri ve Abdullah Öcalan’ın avukatlarının da bulunduğu Demokratik Toplum Hareketi'nin tanıtımı Diyarbakır Demirok Tesisleri’nde düzenlenen "Halk Danışma Toplantısı"nda yapıldı. Kalabalık bir topluluğun katıldığı toplantının divan üyeliğini Öcalan’ın avukatı Aysel Tuğluk, Feridun Yazar ile Hatip Dicle yaptı. Demokratik Toplum Hareketi kurucuları Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Selim Sadak, Murat Bozlak, Ahmet Türk, Mehmet Abbasoğlu, Senanik Öner, Feridun Yazar, Tuncer Bakırhan, Ahmet Turan Demir, Cabbar Laygara ile Öcalan’ın avukatları Aysel Tuğluk ve Doğan Erbaş kalabalığa tek tek tanıtıldı.

Toplantının açılışında konuşan kurucu üyesi Orhan Doğan, AK Parti hükümetine yüklendi. Türkiye’nin dünyada yaşanan yerel gelişmeler ve özelliklede Kürt sorununun çözümü amacıyla son yıllarda geliştirilen barışçıl çözüm politikalarının önemli etkisiyle bir değişim sürecine girdiğini söyleyen Doğan, AB’nin de hızlandırdığı bu süreçte, güçlü ve kararlı siyasal adım atılmadığını söyledi. AK Parti bütün iddialı söylemlere rağmen bu sürecin başarıya götürecek fertlerden uzak olduğunu söyleyen Orhan Doğan şöyle konuştu:

"AK Parti başka nedenlerin yanı sıra geleneksel ideolojik özü ve çizgisinin dayandığı toplumsal kesim ile bünyesinde barındığı etkin ve dinsel milliyetçi eğilimler nedeniyle kapsamlı bir değişimle dönüşümü başaracak bir iradeden yoksundur. Türkiye’nin AB süreci açısından müzakere tarihi alması şüphesiz önemli bir aşamadır. Ancak yıllarca devam edecek bu sürecin AK Parti gibi demokrasiye faydacı yaklaşan geçici ve hayata geçmeyen düzenleme yaparak günü kurtaran bir siyasal çizgi, uzun vadede başarıya ulaştıramaz. Türkiye’de geleneksel siyaset anlayışı Kürt sorununu gündemine alarak çözümüne kavuşturmaktan son derece uzak bulunmaktadır. Sonuç olarak DTH, Düşünsel çizgisi ve gerekse de siyasal anlayışı nedeniyle Türkiye’de yaşayan bütün hakların ortak demokrasi ve özgürlük taleplerinin kararlı savunucusu olarak Türkiye’nin yaşadığı tüm siyasal sosyal ekonomik sorunların çözümü için büyük bir mücadele içinde olacaktır".

DTH’nin genel yaklaşım ve ilkeleri

Yeni kurulacak olan DTH’nin genel yaklaşım ve ilkeleri başlıklı 12 sayfalık yazılı açıklamayı okuyan Orhan Doğan, partileşme sürecini, halkla birlikte tartışarak, görüş ve önerileri alarak tamamlamak istediklerini söyledi. Partilerinin geçmişten dersler çıkararak değişim ve dönüşümü gerçekleştireceklerini söyleyen Doğan, "Demokratik Toplum Hareketi, Kürtler’in bütün yaşadığı ülkelerde, Kürt sorununun her ülkenin kendi özgünlükleri içerisinde demokratik birlik temelinde çözülmesinden yanadır. Milliyetçilik yerine hakların birarada eşitlik ve özgürlük temelinde kardeşçe yaşamasını esas alan demokratik bir çizgi temelinde soruna çözüm aranmalıdır. DTH, AB projesini sadece çağdaş devletler topluluğu değil, aynı zamanda çağdaş halklar topluluğu olarak algılamaktadır" olduğunu söyledi.
DTH kurucu üyesi Orhan Doğan, Kürt sorunun demokratik çözümü için öncelikli hedeflerini şöyle sıraladı: "Kürt kimliğinin yasal ve anayasal güvenceye kavuşturularak, Cumhuriyetin asli anayasal vatandaşları kabul edilmesi, dil ve kültür hakları yasal güvenceye kavuşturulmalı, radyo, TV ve basın üzerinde hiç bir kısıtlamanın olmaması, temel eğitimde Kürtçe’nin seçimlik dil olması, orta öğretimde Kürt kültürü, Kürt dili ve edebiyatının öğretilmesi ve yükseköğretimde ise bu amaçlı okulların kurulması için gereken yasal düzenlemelerin yapılması, siyasi partiler ve seçim yasalarının demokratikleştirilerek Kürtler’in demokratik hakları savunulmalıdır".
Tanıtımın ardından program basına kapalı olarak sürdürüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2004 Cumartesi 16:59:56
Güncelleme :25 Aralık 2004 Cumartesi 19:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?