18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Zana ve arkadaşları ne istiyor?

Aralarında kapatılan DEP’in tahliye edilen Diyarbakır eski Milletvekili Leyla Zana ve arkadaşlarının yanı sıra belediye başkanları, politikacı, sanatçı, gazeteci ve aydınların bulunduğu bir grup, International Herald Tribune (IHT) gazetesine verdikleri ilanda, Türkiye’den isteklerini açıkladı.

Hürriyet gazetesi ilana ilişkin haberini Zana’nın fotoğrafı eşliğinde "Son Anda Şu Yaptığına Bak" başlığıyla birinci sayfada manşetten duyurdu.

Haberi yine benzer şekilde birinci sayfada manşetten duyuran Cumhuriyet’in başlığı ise "Özerklik İstiyorlar".

Avrupa’da İngilizce çıkan gazetenin önceki günkü baskısında yarım sayfa olarak yayımlanan "Türkiye’deki Kürtler ne istiyor?" başlıklı ilanda, Türkiye’nin, İspanya’nın Bask ve Katalan, İngiltere’nin İskoç ve Belçika’nın Valonlar bölgeleri için tanınan ve Ankara’nın Kıbrıs’taki Türk azınlık için de istediği hakların bölgesel güvenlik ve istikrar için Kürtler’e de tanınması istendi.

Bu taleplerin Türkiye’nin AB üyelik sürecinde temel kriterler olarak benimsemesi çağrısı yapıldı.

Paris Kürt Enstitüsü imzasıyla verilen ortak deklarasyonda, sayıları 15-20 milyon olarak iddia edilen Türkiye’deki Kürtler’in 20’nci Yüzyıl boyunca adaletsizlik içinde yaşadığı iddia edilerek, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde bu durumun değişebileceği yönünde umut doğduğu ifade edildi. İlanda önemli fırsat olarak nitelenen AB sürecinin hem Türkler hem de Kürtler’e uzlaşma ve Kürt sorununa barışçı çözüm bulma şansı sunacağı belirtilirken, Türkiye’nin öncelikle gerçek bir demokrasi kimliğine kavuşması gerektiği savunuldu.

İŞTE TALEPLER

Deklarasyonda Kürtlerin talepleri şöyle sıralandı:

Kürt halkının varlığını tanıyan, kendi dilinde eğitim, yayın hakkını garanti altına alan ve kendi kurum ve kuruluşlarını oluşturmasına izin veren yeni demokratik bir anayasa.

Türkiye’de silahlı çatışma ve şiddete son verecek, ülkeyi güven ve uzlaşı ortamına kavuşturacak genel af.

Avrupa’nın da desteğiyle Kürt bölgelerinde ekonomik kalkınmanın hayata geçirilmesi ve 1990’larda yıkılan 3 bin 400 Kürt köyünün yeniden kurulması ve 3 milyon Kürt’ün evlerine dönmesi.

Deklarasyona imza atanlar

İlanda, açıklamayı destekleyenler arasında Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Sırrı Sakık, Şerafettin Elçi, Tarık Ziya Ekinci, Mahmut Alınak, Ahmet Türk, Sedat Yurttaş, Mehdi Zana, Yaşar Kaya, Mehmet Abbasoğlu, Murat Bozlak, Feridun Çelik, Tuncer Bakırhan, Eren Keskin, Muhsin Kızılkaya, Yılmaz Odabaşı, Selim Sadak, Rahmi Saltuk, Ferhat Tunç, Menderes Samancılar, Ahmet Tulgar, Kendal Nezan, Nizamettin Arıç, Sezgin Tanrıkulu, Yusuf Alataş, Naci Aslan gibi imzalar da yer aldı.

İlandan para almadılar

İnsan hakları savunucusu ve İstanbul Tuncelililer Derneği Başkanı Nimet Tanrıkulu , International Herald Tribune gazetesinde yayımlanan ilandan para alınmadığını söyledi.

Tanrıkulu ’’ilanı kolaylaştırıcılardan’’ biri olduğunu belirterek ’’Bu, haber kaynaklı bir ilan. Bu nedenle bu tür şeylere Avrupa’da para olarak bakılmıyor. Dünyanın birçok yerinden insanların özgürlüğü için her türlü kolaylık sağlanıyor’’ dedi.

Türkiye’de ’’farklı kültürlerdeki halkların özgürce yaşayabilmeleri’’ gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, ’’Türkiye’nin AB yolunda attığı adımlar bir vitrin ve makyaj olmamalı. Gerçekten adil ve kalıcı bir anayasa değişikliği oluşturulması gerekiyor’’ diye konuştu.


DEHAP’lı kadınlar: "Kürt kimliği yasal güvence altına alınsın"

DEHAP Kadın Kolları üyesi bir grup kadın, Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili hazırladığı raporu TBMM Dilekçe Komisyonu’na sundu.

Raporda, Kürt kimliğinin yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmasından, Abdullah Öcalan ’a uygulanan tecride son verilmesine kadar bir dizi istek yer aldı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç ’la görüşmek için TBMM’ye gelen gruptan bir kişinin raporu sunmak üzere Meclis’e girmesine izin verildi.

Kadınlar raporda, ’’AB’ye Kürt kimliğiyle girmek istedikleri, bu nedenle kimliklerinin anayasal ve yasal güvenceye kavuşturulması, Kürtçe ve diğer dillerin anayasal güvence altına alınması, genel af çıkarılması’’ taleplerine yer verdiler.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2004 Cuma 13:25:49
Güncelleme :11 Aralık 2004 Cumartesi 01:30:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erhan ÖZTUNÇ IP: 85.96.40.xxx Tarih : 10.12.2004 17:27:52
ZANA VE ARKADASLARINA AB YE UYUM ADI ALTINDA COK TAVİZ VERİLDİ ONLARDA DAHA FAZLASINI ZORLUYORLAR BASKA BİR DEVLET İDDİALARI VARSA BU YURDU TERK ETSİNLER