23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

'Zerkavi kuşatma altında'

Irak İçişleri Bakanı Felah El Nakıb, El Kaide örgütünün Irak’taki eylemlerinin baş yöneticisi olduğu belirtilen Ebu Musab Zerkavi’nin güvenlik güçlerince kuşatıldığını açıkladı.

Operasyon bölgesinin adını vermeyen Bakan Nakıb, ’’umuyoruz, Zerkavi’yi yakalayacağız. Bir bölgede kıstırıldı’’ dedi. Nakıp, Zerkavi’nin bölgeden bölgeye süratle yer değiştirebildiğini de sözlerine ekledi.

Bu yıl sonuna kadar Irak’ta asayişin sağlanacağını umduklarını belirten Bakan Nakıb, ’’pek yakında başkaldırının (direnişin) çökeceğini sanıyorum’’dedi.

Yaver aday olmayacak

Bu arada, Irak’ta yeni hükümet kurma çalışmaları devam ederken, geçici Devlet Başkanı Gazi El Yaver’in meclis başkanlığına adaylığını koymayı reddettiği açıklandı.

Yaver’in makamından bir yetkili, ’’Devlet Başkanı (Yaver), adaylığı reddetti’’ dedi. Yetkili, Yaver’in adaylığı neden reddettiğine ilişkin bir açıklama yapmak istemediğini söyledi. Yaver, Sünnilerin ülkenin istikrarı açısından devlet başkanlığını elinde tutması gerektiğini belirtmişti.

Irak’ta 30 ocakta yapılan seçimlerden zaferle çıkan Şii İttifak ile Kürtler arasında hükümet kurma çalışmaları uzun bir süredir devam ediyor.
Hükümeti kurmaya hazırlanan koalisyonun Yaver’e meclis başkanlığını önerdiği, ancak Sunni Arapların Yaver’den bu görevi reddetmesini istediği belirtiliyor.

Bu arada, seçimlerin ardından ilk oturumunu 16 martta yapan meclisin yarın yeniden toplanması bekleniyor. Irak’taki siyasi kaynaklar, bu toplantıda devlet başkanı ile iki yardımcısının, meclis başkanı ve yardımcılarının açıklanması gerektiğini, muhtemelen başbakanın da belirlenebileceğini belirtiyorlar.
cnn türk
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 20:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?