19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Zina tırtışması ingiliz Basınında başyazı oldu

Financial Times, "Avrupa Birliği ülkeleri zinayı suç saymaz" diye başlıyor bu sabahki başyazısına. Ve Başbakan Erdoğan’a açık bir mesaj yolluyor: "Zinayla ilgili planlarınızı geri çekin."

Financial Times, "yoksa", diyor, "bu konu hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın geleceğini köreltmek için kullanılabilir".

11 Eylül sonrasında Müslüman bir ülkenin Avrupa’yla kucaklaşmasının jeopolitik önemini vurgulayan Financial Times, laik ve demokratik bir Türkiye’nin, geleceğin Avrupa Birliği’nde yer almasının hem Türkiye hem de Avrupa açısından büyük değer taşıdığı kanısında.

"Ama" diyor gazete, "şayet zinayla ilgili yasa önerisi geçirilirse, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İslamcı köklerinden duyulan şüpheler canlanacak ve Türkiye’nin üyelik taleplerine karşı çıkanların ekmeğine yağ sürecektir".

Keza Guardian da aynı görüşte. Bu gazetenin de başyazılarından biri, Türkiye’deki zina tartışmasına ayrılmış.

Guardian, ’son aylarda sessiz sedasız anlaşıldı ki, Türkiye’nin müzakerelere başlaması için yeşil ışık yakılacak’ diye yazıyor.

Gazete, ’ama Tayyip Erdoğan’ın zinayı yasadışı ilan etme girişiminin zamanlaması daha kötü olamazdı’ diye ekliyor. İlerleme raporuna bir aydan az; aralık ayındaki kritik zirveye ise yaklaşık 3 ay kaldı.

Guardian’a göre, ’medeniyetler savaşının’ sanki bir alın yazısı gibi kabul görmeye başladığı günümüz dünyasında, müslüman Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle kaynaşması yüreklendirilmeli.

Guardian, ’gerçi Avrupa Birliği çapındaki yasaların şahsi ahlakı ilgilendiren konulara karışmadığı doğrudur’ diyor. Örnek olarak İrlanda ve Portekiz’de kürtajın suç sayılmasını göstermiş.

’Fakat’ diye de devam ediyor Guardian: ’Evlilik dışı ilişkileri Suudi Arabistan misali yasaklayan bir Türkiye, Avrupa Birliği hayalini gerçekleştirme yolunda ilerlerken, dışarıya yanlış mesajlar veriyor’.

Bu mesajı kaçırmayacak birisi, Avrupa Komisyonu’nun üyelerinden Fritz Bolkestein olmalı. Birliğin yürütme organı konumundaki komisyonun ’tek pazardan’ sorumlu üyesi olan Bolkestein, sağ kanattan eski bir Hollandalı siyasetçi.

Türkiye aleyhinde yaptığı dünkü açıklamaları, İngiltere’de gazetelerin birçoğuna yansımış. Daily Telegraph, Türkiye’deki on milyonlarca Müslümanın, Avrupa değerlerini tehdit ettiğini söyleyen Bolkestein’ın, Brüksel’de öfkeli bir tartışmayı alevlendirdiğini yazıyor.

Daily Telegpraph, buna karşılık İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un da, gazetenin ifadesiyle, ’Türkiye’ye anlayışla bakan’ yaklaşımını aktarıyor. Straw, ’Türkiye’yi dışlamak isteyenler, bunun Avrupa açısından stratejik etkilerini de çok dikkatlice hesap etmeliler’ diye uyarıyor.

Times gazetesi, genişleme sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen’ın Türkiye ziyareti sırasında, bir başka komisyon üyesinden gelen bu uyarının, Brüksel’deki çekişmeyi su yüzüne çıkardığını düşünüyor.
sansürsüz-kenthaber
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2004 Çarşamba 10:06:03
Güncelleme :8 Eylül 2004 Çarşamba 10:25:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?