19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Ziraat çiftçilere zorluk çıkarıyor'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, devletin verdiği destekle kredi kullandıran Ziraat Bankası’nın çiftçilere kredi kullanımında zorluk çıkardığını belirterek, "Ziraat Bankası kredi kullanmaya gelen çiftçilerimizden, ipotek olarak şehirde daire, arsa; kefil olarak ise memur, esnaf istemekte, bu yüzden birçok çiftçimiz ihtiyacı olan krediyi alamamaktadır" dedi.

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Devletin verdiği destekle kredi kullandıran Ziraat Bankası’nın çiftçilere kredi kullanımında zorluk çıkardığını belirterek "Ziraat Bankası kredi kullanmaya gelen çiftçilerimizden, ipotek olarak şehirde daire, arsa; kefil olarak ise memur, esnaf istemekte, bu yüzden birçok çiftçimiz ihtiyacı olan krediyi alamamaktadır" dedi.

Diğer bankalar

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, devletin 2004 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla verdiği tarımsal kredilerin faizlerinde indirim uygulamaya başladığını belirterek, "Ancak, Devletin verdiği destekle kredi kullandıran Ziraat Bankası çiftçilerimize kredi kullanımında zorluk çıkarmaktadır. Ziraat Bankası kredi kullanmaya gelen çiftçilerimizden, ipotek olarak şehirde daire, arsa; kefil olarak ise memur, esnaf istemekte, bu yüzden birçok çiftçimiz ihtiyacı olan krediyi alamamaktadır" dedi. Bu durumdaki çiftçilerin, faiz oranı yüksekliğine rağmen özel bankalardan kredi kullandıklarını bildiren Bayraktar, "Özellikle düşük faizli kredi kullanımında traktör kredisinin olmaması sebebiyle, çiftçilerimiz traktör alımlarında diğer bankaları tercih etmektedir" diye konuştu. Bayraktar şunları söyledi:

Rekabet zorlaşıyor

"Ziraat Bankasının devlet destekli kredi kullandırmasına rağmen çiftçilere kredi kullandırmakta yarattığı zorluklar sebebiyle 2006 yılında diğer bankalar Ziraat Bankası kadar kredi kullandırmıştı. Ancak, Ziraat Bankasının devlet desteği ile tarım sektörüne yüzde 0’a varan oranlarda faiz uygulaması diğer bankaların Ziraat Bankası ile rekabet etmesini zorlaştırmaktadır. Bu koşullarda 2007 yılında Ziraat Bankası 4.8 milyar YTL kredi kullandırırken, 11 banka da toplam 4 milyar YTL kredi kullandırmıştır. 2007 yılında tarım kredisi kullandıran bankalardan İş Bankası, Denizbank, Halkbank ve Akbank öne çıkmıştır. Bu 4 banka 2007 yılında 2.8 milyar YTL kredi ile Ziraat Bankasının yüzde 58’i oranında tarım sektörüne kredi kullandırmıştır. İş Bankası 2007 yılında kullandırdığı tarım kredisini yüzde 69 oranında artırarak, tek başına Ziraat Bankasının yüzde 19’u kadar tarım kredisi kullandırmıştır. Sektörde kredi miktarını artıran bankaların yanında, 2006 yılında kullandırdığı traktör ve sera kredileri ile 175 Milyon YTL kredi kullandıran Vakıfbank, 2007 yılında kredi miktarını yüzde 93 azaltarak 11,6 milyon YTL’ye gerilemiştir. Benzer şekilde Garanti Bankası ve Şekerbank da kredi miktarını azaltmıştır. 2007 yılında bir önceki yıla göre Ziraat Bankası kredi miktarını yüzde 36,5 artırırken diğer özel bankalar yüzde 20,8 oranında artmıştır. Görüldüğü üzere bankalar tarım sektörüne kredi kullandırmak istemekte ancak devlet desteğinin sadece Ziraat Bankası aracılığıyla uygulanması sebebiyle rekabet şanslarını yitirmektedir. Bu durumdan çiftçiler de zarar görmektedir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Çiftçilerimizin talepleri halinde düşük faizli kredi kullanabilmeleri sağlanmalıdır. Bunun için gerekli tedbirler biran evvel alınmalıdır."

TMO, acilen hububat piyasasına müdahale etsin

ÇİFTÇİLERİN kredi sorunları yanında hububat piyasasında yaşanan sıkıntılar da giderek artmakta olduğuna dikkat çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Çukurova, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde buğday hasadının tamamlandığını, hububat ambarı olan İç Anadolu’da hasadın yüzde 75’inin, Trakya’da ise yüzde 90’ının bittiğini belirterek, şunları söyled"Piyasalardaki buğday fiyatları hasadın ilk başladığı dönemde Çukurova, Güneydoğu ve Ege Bölgesinde 58-65 Ykr/kg’ı bulurken, fiyat seviyesi 45 Ykr/kg’a kadar gerilemiştir. Hızla düşen buğday fiyatları maliyetin çok altındadır. Bu düşük fiyat çiftçilerimizi fevkalade mağdur etmektedir. Çiftçilerimiz, TMO’nun bir an önce piyasaya girmesini beklemektedir. Tüccar da TMO’nun fiyat ilan etmesini beklemekte ve piyasaya girmemektedir. Bu durum, buğday fiyatlarının düşmesinde etkili olmaktadır. Buradan TMO’ya sesleniyorum; TMO, 61Ykr/kg buğday üretim maliyetini göz önüne alarak, çiftçilerimizin mağdur olmaması için müdahale fiyatını biran önce açıklamalı ve piyasaya müdahale etmelidir. Çiftçilerimizin de buğdaylarını, piyasaya hemen sürmemeleri gerektiğini söylemek istiyorum; yüzde 30 avans karşılığı buğdaylarını TMO’ya emanete bırakabilecekleri gibi, kendi ambarlarında bekletebildikleri kadar bekletmeleri menfaatlerine olacaktır."

Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz

ÇİFTÇİLERİN beklemeye tahammül etmeyerek buğdaylarını piyasaya sürmeleri ve TMO’nun devreye girmemesi halinde ürün arzındaki yoğunluk ve piyasadaki belirsizliğin spekülatörlerin ve fırsatçıların işine yarayacağını söyleyen Şemsi Bayraktar, "Bu durumda hasat sonrası piyasalarda geçen yıl yaşanan gerginliğin yaşanması muhtemeldir. TMO yeterli alım yapmazsa sezon sonunda piyasayı regüle etme görevini de yerine getiremeyecektir. Buğdayda, maliyete göre çiftçi eline geçmesi gereken müdahale fiyatı ve prim miktarları bir an önce açıklanmalıdır. Bu yıl Güneydoğuda başlayan kuraklık alanı daha da genişlemiş ve kuraklıktan zarar gören il sayısı 36’ya yükselmiştir. Özellikle, hububat ambarı olan İç Anadolu’da yaşanan kuraklığın yanı sıra buğday fiyatlarındaki düşüşler çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Halen kuraklıktan zarar görenlerin borçlarının ertelenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararı da yayınlanmamıştır. Çiftçilerimiz bu kararı da beklemektedirler" dedi.

hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 10:18:07
Güncelleme :14 Temmuz 2008 Pazartesi 10:21:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.68.xxx Tarih : 14.07.2008 12:59:06

günaydın yenimi anladınız ziraat bankası kadar kötü bir banka yok şu anda iş yapıyor olması devletin zamanında köylere bile sube açması sebebiyledir bu gibi bankaların yönetimlerinden devletin eli çekilmelidir başka türlü düzelmez siyasileri para kaynağı bu bankalar gariban yatırıyor diğerleri yiyor sonra görev zararı onuda anlamak mümkün değil çünkü 1 lira borcunuz olsun söke söke alıyor peki bu zarar neyin zararı demek ki ödemeyenler var onlarıda halka açıklamıyorlar