19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Zirve öncesi güvenlik tartışması

Yaklaşan NATO Zirvesi öncesinde Ankara ve İstanbul`da gerçekeleşen patlamaların, Zirve`nin güvenliğine ilişkin kaygıları arttırdığı ifade edilirken, Türkiye`nin terörist saldırı tehlikesine açık olduğunun ortaya çıktığı yorumu yapıldı.

FT: ``ZİRVENİN GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN KAYGI ARTTI``

Financial Times, Ankara ve İstanbul`da meydana gelen patlamaların, NATO Zirvesi`nin güvenliğine ilişkin kaygıları ortaya çıkardığını yazdı. Gazete, Türkiye`nin, Zirve`ye yönelik olası bir terörist saldırı tehlikesine karşı ``emsalsiz`` önlemler almakta olduğuna da dikkat çekti.

GUARDIAN: ``PATLAMALAR ZAYIFLIĞI GÖSTERDİ``

The Guardian ise, ``ülkenin terörizme karşı zayıf durumunu ortaya koyan iki bombalı saldırıya karşın`` ABD Başkanı George Bush`un, Türkiye`ye gelmekten vazgeçmeyeceğini açıkladığını kaydetti. Gazete, Kasım ayında HSBC Bankası, iki sinagog ve İngiltere`nin İngiltere Başkonsolosluğu`na yönelik saldırıların ardından, güvenliğe ilişkin kaygıların arttığına da dikkat çekti.

INDEPENDENT: ``BOMBANIN ÜZERİNDE `UZAK DUR BUSH` YAZIYORDU``

Bir başka İngiliz gazetesi Independent, Ankara`da patlayan ses bombasının üzerinde, ``Uzak Dur Bush`` yazılı küçük bir pankart olduğunu yazdı. Türkiye`nin, Kasım ayındaki terörist saldırıların ardından İstanbul`da sıradışı güvenlik önlemleri aldığını kaydeden gazete, NATO Zirvesi`ni, yaklaşık 500`ü yabancı ülkelerden gelen küresellik karşıtları olmak üzere binlerce kişinin protesto etmesinin beklendiğini vurguladı.

NYT: ``TÜRKİYE VİTRİN İÇİN 40 MİLYON DOLAR HARCADI``

The New York Times, Türkiye`nin, NATO Zirvesi`nin, kendi modernliğini ve AB`ye katılmak yönündeki büyük amacını ortaya koyan bir vitrin olmasını istediğini yazdı. Türkiye`nin zirve için yaklaşık 40 milyon dolar harcadığını yazan gazete, Türk yetkililerin, İstanbul`un merkezindeki geniş alanın kordona alınmasına ilişkin planların ayrıntılarını da belirlediğini kaydetti.

WP: ``GÜÇLÜ SOL HAREKETİN KALINTILARI HALEN AKTİF``

Washington Post ise, Türkiye`de ``1970`lerde saldırılar düzenleyen güçlü solcu hareketin kalıntıları olarak, birkaç küçük radikal grubun Türkiye`de halen aktif olduğunu`` yazdı. Gazete, Türkiye`deki bir ABD`li yetkilinin ``Bu olaylar çok büyük değil ama bazı ölümlere yol açıyor`` sözlerine de yer verdi.

LE FIGARO:``PSİKOZ YENİDEN ORTAYA ÇIKTI``

Fransız Le Figaro gazetesi, olayların hemen ardından Beyaz Saray`ın Başkan Bush`un Türkiye ziyareti programında bir değişiklik olmayacağını açıkladığına dikkat çekti. Gazete, saldırıların özellikle El Kaide`ye bağlı İslamcı militanların 60 kişinin ölümüne neden olan eylemleri gerçekleştirdikleri İstanbul`da ``psikozun`` yeniden ortaya çıkmasına neden olduğunu yazdı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2004 Cuma 12:38:23
Güncelleme :25 Haziran 2004 Cuma 12:40:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?