19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

3G PAZARINDA ASIL PARA GÖRÜNTÜDE DEĞİL, İÇERİKTE

3G yarışında sadece görüntülü konuşma ile yetinmeyip katma değerli servislerle bir adım öne çıkmak için yarışa giren GSM operatörleri, yazılım pazarının da fitilini ateşledi. Rekabet alternatif sektörleri de hareketlendirecek.

Sabah uyandın, işe geç kalmışsın... İş yerini aradın, 'gecikiyorum ama yoldayım' diyeceksin... Arkaya hemen otoban gürültü sesi ve görüntüsü koyup öyle arayabileceksin... 7 gün 24 saat astrologlara tek tuşla bağlanıp gününün nasıl geçeceğini öğreneceksin... Evdeki TV'yi bir kenara bırakıp IP TV ile her yerde TV seyredeceksin...

30 Temmuz'da devreye giren 3G teknolojisi ile hayatımıza girecek olan bu yenilikler dev bir pazar yaratacak. 3G yarışında sadece görüntülü konuşma ile yetinmeyip katma değerli servislerle bir adım öne çıkmak için yarışa giren GSM operatörleri, yazılım pazarının da fitilini ateşledi. GSM operatörleri için katma değerli servis üreten yazılım firmaları 3G rüzgarı ile ceplerini doldurmak için harekete geçti. Bugüne kadar GSM firmaları için müzik, logo indirme, oyun oynama gibi katma değerli servis üreten firmaların yarattığı 500 milyon dolarlık pazarın 3G ile ikiye katlanması bekleniyor. Katmadeğerli servislerden şu anda 10.5 milyon dolar kazanan Turkcell, Avea ve Vodafone'un da bu gelirlerinin ikiye katlanacağı öngörülüyor.

200'e yakın firma var
Mobilitenin artması ile tüketiciler için yeni bir yaşam tarzı doğarken operatörler arasındaki amansız rekabetin yeni adı 'katma değerli servisler' oldu. Telefon ve görüşme ücretlerinin giderek düştüğü bir ortamda, gelir kaybı anlamına gelen bu gelişmeyi bertaraf etmek isteyen GSM operatörleri son dönemde katma değerli servis çeşitliliğine gitti. Sadece Turkcell 3G'ye hazırlık için 2009'un 1. çeyreğinde 2008'in aynı dönemine göre katma değerli servis gelirlerini yüzde 26 büyütürken, toplam gelir içindeki payını aynı dönemde yüzde 14'den yüzde 16'ya çıkardı. Katma değerli servislerin 3G ile önemi daha da artacak.
Piyasada şu anda katma değerli servis üreten 200'e yakın firma var. Bu firmalardan biri olan ITS'nin Genel Müdürü Kubilay Erdoğan, "Katma değerli servis pazarı çok büyük gelişmelere gebe. Şu anda 200'e yakın şirket harıl harıl hizmet geliştiriyor. Son 2 yıldır sesten kazanılan para giderek düşüyor bunun yerine de data geliyor. Datayı iyi yönetimde de işte bu şirketler devreye giriyor. Bizler içerik yaratıcısıyız, içerikleri biz buluyoruz. Operatörlerin omurgaları üzerinden de bu içerikleri son kullanıcıyla buluşturuyoruz. İçerik kral olacak" diye konuşuyor.

500 milyon dolarlık pazar
Katma değerli servis pazarının büyüklüğü 500 milyon dolar civarında. Ancak pazarın önümüzdeki dönemde iki katına çıkması bekleniyor. Gelecek yeni teknolojiler ile (3G-WİMAX-LTE) servisler, internet temelli ses-data-görüntü bileşiminde çok daha geniş kitleler için daha hızlı olarak verileceğini söyleyen Erdoğan, "Şu anda fark yaratan öne çıkacak. Türkiye'de dünya ile kıyaslandığında fiyatlar çok daha uygun. Keşfedilecek yeni bir dünya pazarın katlanarak büyümesine yol açacak" diyor.
3 GSM operatörüne de sözleşmeli olarak katma değerli servis ürettiklerini belirten Erdoğan, yeni hizmetler için de görüşme halinde olduklarını anlatıyor. Erdoğan, şöyle devam ediyor: "Kanal D ve CNN Türk ile haber paketi üzerine bir çalışmamız var. Diğer TV kanallarıyla da işbirliklerimiz var. Video chat ürünlerimiz bulunuyor. Yakında görüntülü astroloji servisi açıyoruz. Astrologlar görüntülü 7/24 hizmet verecek. Bunların dışında daha birçok muhtelif servis düşünülüyor. Tüm bu hizmetler için operatörlerle anlaşma halindeyiz."

Yabancılar da yakın takipte
Yaklaşık 15 yıldır Avrupa'da ve Güneydoğu Asya'da operatörler için ses değiştirme, arayan kişinin kayıtlı olmasa bile isminin ekranda çıkması gibi hizmetler geliştiren Türk firması Defne'de 3G ile rotasını Türkiye'ye çevirdi. Şirket, 3G'nin gelmesiyle Avea için 'call completion' (arama tamamlama) sistemi yapmış. Yani 3G'li bir abone aynı hizmet kapsamında olmayan diğer bir aboneyi aradığında sistem otomatik olarak onu 2G'ye çevirip araya bir görüntü koyuyor.
Bunun yanı sıra Defne yine Avea için Şakafon hizmeti geliştirmiş. Bu hizmette de arayan kişi sesinin tonunu değiştirebiliyor ya da arka fona müzik koyabiliyor.
Defne Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu, "Cebimizde birçok farklı servis var. Mesela görüntülü konuşmanın üzerine reklam bindirmek bunlardan biri. 3G'nin gelmesiyle katma değerli servislerde bir patlama yaşanacak. Ancak öncelikle 3G uyumlu telefonların sayısının artması gerekiyor. O pazarda artacak ve yepyeni servisler çıkacak. Görüntülü bankacılıkta büyük bir değişim olacak" diyor.
Türkiye katma değerli hizmet sunmak için birçok yerli şirket yabancı teknoloji şirketlerinin ilgi odağına girdi. Tüm bu alanlardaki gelişmelerle birlikte operatörler açısından bakıldığında yeni istihdam yaratması, hizmetler ve tarifelerde değişiklikler olması ve yatırımların artması bekleniyor. Örneğin Huweai'nin 3G için Türkiye'de Ar-Ge laboratuvarı kurması bunun bir örneği olarak görülüyor. Güneydoğu Asya pazarında operatörlerin gelirlerinin yüzde 12'si katma değerli servislerin oluşturduğunu, 3 yılda yüzde 22 sine çıkması beklendiğini belirten Haliloğlu, "Şu anda operatörlerin katma değerli servislerden elde ettikleri gelir 10.5 milyar civarında. Yani yüzde 5. Bunun 2 yıl içinde ikiye katlanmasını beliyoruz" diyor.


Turkcell gelirlerini yüzde 26 artırdı
Katma değerli servislerin cep telefonu operatörlerinin gelirlerinde önemli bir yer tuttuğunu aktaran Turkcell Bireysel Katma Değerli Servisler Bölüm Başkanı Burak Ertaş, "Katma değerli servislerimizin çeşitlenmesiyle birlikte toplam gelirlerimiz içindeki payının da hızla yükseldiğini görüyoruz" diyor. Türkiye 'de teknolojiye yatkın ve mobil interneti kullanmayı seven genç bir nüfus olduğunu belirten Ertaş, "2009, 1.çeyrekte 2008 'in aynı dönemine göre katma değerli servis gelirlerimizi yüzde 26 büyütürken, toplam gelir içindeki payını aynı dönemde yüzde 14 'den yüzde 16'ya çıkardık" diyor. Ertaş, yeni dönemde katmadeğerli servislere daha çok ağırlık vereceklerini belirtiyor.


Avea 2009 ilk çeyrekte
yüzde 17 gelir elde etti

Katma değerli hizmet uygulamalarında 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 17 gelir payına ulaşarak öne çıktıklarını kaydeden Avea Katma Değerli Servisler Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım, "Avea olarak 3G 'yi müºterilerimize katma değerli hizmetleri sunacağımız teknolojik bir platform olarak değerlendiriyoruz. Bu anlamda 3G bizim için müºterilerimize en geniº kapsamlı katma değerli hizmetleri sunmak için önemli fırsat ve olanaklar sunacak. Bu çerçevede, 3G teknolojisiyle desteklenmiº katma değerli ürün ve hizmetlerimizle rakiplerimizden farklılaşacağız" dedi.


Katma değerli servislerin kazancı* (2008)
Turkcell: 6.8 milyon dolar
Avea: 2.1 milyon dolar
Vodafone: 1.6 milyon dolar
Toplam: 10.5 milyon dolar
* Tahmini


EN POPÜLER HİZMETLER

•Astrolgalar 7/24 hizmet verecek.
•Futbol maçları canlı izlenecek.
•Çağrı merkezleriyle görüntülü konuşulacak.
•Konuşurken arka fon görüntüsü değiştirilebilecek.
•Konuşma esnasında arkaya farklı sesler eklenebilecek.
•Doktorlar görüntülü muayene hizmeti verecek.
•Televizyon her yerden izlenebilecek.

REFERANS
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 17:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?