30
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

3N İHALESİ SONUÇLANDI, PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Nihayet ihale kazasız belasız bitti. 3. Nesil (3N) yani yaygın kullanımıyla 3G sahiplerini buldu. Turkcell, uzun zaman önce kafasına koyduğu gibi ihaleye en başta başladı, en başta bitirdi.

Turkcell'in kararlılığı, fiyat verme sürecinde Vodafone ve Avea'nın güç birliği yapmasına sebep oldu. Böylece daha düşük bağlanacak fiyat yukarıya çekilmiş oldu. Avea ve Vodafone zaten daha en baştan A Tipi lisansı almayı düşünmüyordu. Vodafone B, Avea da C Tipi lisans aldı. İşin ilginç yanı sanki üç GSM operatörü de aynı özellikte lisans almış gibi hava oluştu, tüketicinin aklı karıştı. İhalenin hemen ardından, önceden hazırlanmış reklam filmleri yayınlanmaya başlayınca kimin ne kazandığı pek anlaşılamadı. Araştırmalar en çok reklamı Turkcell'in yaptığını söylüyor. C Tipi lisans almasına ve en az aboneye sahip olmasına rağmen Avea muhteşem bastırıyor. İzleyenler, 'bu işi Avea aldı götürdü' diyor. Peki, bu 3N neydi ve nelere kadirdi ki üç GSM operatörü de hem lisansını almak hem de aldığı lisansı yere göğe sığdıramamak konusunda bile reklam yapıyordu?

Elbette bunca velvelenin ucu gelip tüketicinin algısını yönetmeye ve paylaşılamayan mobil telefon kullanıcısının tercihini etkilemeye dayanıyor. Aslında pek söze dökülmese de 3N ile internete mobilden bağlanmak daha kolay ve hızlı olacak. Böylece sabit hatlarla ulaştığımız internet bağlantısına şimdi bir de mobil rakipler çıkmış oldu. Türk Telekom, Avea'nın kurumsal kardeşi olarak pazar dinamiklerini izlemek durumunda iken şimdi Turkcell'le rekabet etmek durumunda.

Peki, 3N nedir derseniz; hızlı ve kaliteli veri aktarımı sağlayan mobil teknolojisi diye cevaplıyor işi bilenler. Şimdiye değin mobil iletişim, 2N ve 2,5N altyapısı üzerinde çalışıyormuş. Bundan böyle 3N ile çalışacak. Bu tanımdan sonra A, B ve de C'nin önemi ortaya çıkıyor. A Tipi lisans 4 şerit gidiş 4 şerit dönüş otoyol iken, B ve C sırasıyla daha dar ve daha az şeride sahip olacak. Aradaki fark, yoğun nüfusun yaşadığı bölgelerde hissedilecek.

3N teknolojisi, hayatımızı, iş yapış biçimimizi ve günlük aksiyonlarımızı tamamen değiştirecek: Bir kere mobil ortam diğer medya araçları gibi cazip bir pazarlama mecrası olacak. Sağlık hizmetleri ülkenin en ücra alanlarına kadar yayılabilecek. Cebinizde taşıdığınız bir mobil doktorunuz olacak. Hastalara uzaktan teşhis ve takip imkanı sağlanacak. Erken müdahale ile hayat kurtarılabilecek. Hastaneye gitmeden röntgeninizi, tahlilinizi doktora gösterebileceksiniz. Mobil eğitim imkanı yaygınlaşacak ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak. Afet durumlarında acil müdahale ve kontrol sağlanabilecek. Cep telefonuyla televizyon izlenebilecek. Kamu hizmetleri cep telefonundan yapılabilecek. Görüntülü görüşme mobilden de yapılabilecek. Mobil ofis kavramı ve akıllı ev uygulamaları yaygınlaşacak.

3N'nin telefon cihazı pazarına da ciddi katkı sağlayacağını biliyoruz. Yeni teknolojiyi destekleyen cihazların şimdiden kullanımda olması, yeni ürün ve servislerden hemen yararlanılabilmesini de sağlayacak. iPhone ve BlackBerry Bold gibi cihazlar daha büyük ilgi görecek.

Belki lisansı A olan daha çok iş yapacak ama tüm GSM operatörleri de bu işten çok para kazanacak. Gelelim pazarın dinamiklerine: Turkcell pazar lideri olarak altyapısını çoktan tamamlamış durumda. Eminim ki Avea ve Vodafone da sürekli ertelenen 3N ihalesi sürecinde epey hazırlandı. İşte bugüne değin açık ara önde olan Turkcell'e yönelik gerçek rekabet bundan sonra başlayacak. Unutmayalım! Avea'nın bağlı olduğu Oger Grup ve Türk Telekom gibi bir ağabeysi, Vodafone'un da dünya deneyimleri var. Herkese kolay gelsin.

Bu arada tüm okurlarımızın Kurban Bayramı'nı tebrik ederim.

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2008 Pazartesi 16:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?