20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

HD'NİN YÜKSELİŞİNİN BLU-RAY'A HAYRI YOK

Yüksek kaliteli görüntü ve sesi ekrana taşıyan HD yayınları altın çağına giriyor. Ancak blu-ray formatının bu furyadan faydalandığını söylemek çok güç

DVD yayıncılık dünyası için büyük bir devrimdi. Zira hantal, çok yer kaplayan ve görüntü kalitesi olarak sinemaseverleri hiçbir şekilde tatmin etmeyen VHS kasetlerin yerine çok daha dayanıklı, küçük hacimli ve yüksek kaliteli bir mecra belirmişti. VHS’nin mağduru Betamax, DVD’ninkiyse VCD oldu. Türkiye ne yazık ki her iki yarışta da kaybeden tarafta yer aldı ve geçersiz teknolojiye büyük yatırım yaptı.

Benzer bir savaş geçen seneye kadar Sony ve Toshiba arasında yaşanıyordu. HD dünyasına adım atan televizyonlara içerik sağlamak için daha kaliteli ses ve görüntü içeren yeni nesil DVD’lerde kıyasıya bir mücadelede Sony blu-ray, Toshiba ise HD-DVD formatıyla yer aldı. Kazanan taraf (Toshiba’ya sus payı olarak yaptığı milyarlarca dolarlık dolaylı yatırımın da etkisiyle) Sony oldu. Böylece Playstation3 (PS3) oyun konsolunda standart olarak yer alan blu-ray diskler yeni DVD standardı haline geldi. HD-DVD oynatıcı ve diskleri alanlarsa ellerinde doğmadan ölen bir yatırımla kaldı.
Ne var ki sektör uzmanları blu-ray cephesinin de çok sevinmemesi gerektiğini iddia ediyor. Zira yükselen internet hızı ve kullanım alışkanlıklarının da etkisiyle artık disk üstünde film ya da oyun alımının tercih sebebi olmayacağı düşünülüyor.

DVD’ler 1997’de başladıkları emekleme döneminin ardından altın yıllarını 2003-2005 yıllarında yaşadı. En yüksek satış rakamına 2005’te ulaşan DVD’lerde 2007’ye doğru düşüş eğilimleri kendini göstermeye başladı. Blu-ray dünyasıysa henüz emekleme belirtisi bile göstermiyor.

Blu-ray disklerin ilk rekorunu geçtiğimiz dönem vizyona giren ‘Batman: The Dark Knight’ filmi kırdı. 1 milyon 700 bin adetlik satışa ulaşan film blu-ray cephesini sevindirdi.

Ama aynı filmin DVD sürümünün 11 milyon 800 bin sattığı düşünülünce işler yine değişiyor.

Dünyanın en büyük DVD kiralama şirketlerinden Netflix’in İcra Kurulu Başkanı Reed Hastings yaptığı açıklamada DVD’lerin 5 yıl daha yaşayacağını düşündüklerini söylüyor. 5 yıllık dönemin ardından artık video izlemenin tamamen internet üstüne taşınacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Özellikle Slingbox, Bravia TV, netflix online gibi girişimlerin de etkisiyle artık insanların fiziken bir diski satın almak yerine internetten anında izleme ya da önceden çekip yükleme yöntemini kullanması bekleniyor.

İlk çıktığı zamanlar 500 doların üstünde etiketlerle satılan blu-rayçalarların şimdilerde 130 dolara kadar gerilemiş olmasının bile satışlarda herhangi bir etki yaratmaması da geleceğe yönelik belirtilerden sadece biri.

Bu süreçte film şirketleri ve cihaz üreticileri kadar internet erişimi ve web hizmetleri sunan firmaların da önem kazanacak. Zira bilgilendirme, tavsiye, çapraz pazarlama hizmetlerine ek olarak bu yayınların en verimli şekilde ulaştırılması da en az içeriğin kendisi kadar önem taşıyan bir alan haline gelecek.

Radikal
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 18:02:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?