19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

HIZLI İNTERNET ARTIK CEP'TE

Mobil dünyada hızlı ve görüntülü iletişim olarak bilinen 3G şebeke sayesinde, cep telefonlarında yüksek kalitede TV izlenecek, internetten müzik parçası veya film kesintisiz bir şekilde indirebilecek 

Cep telefonlarında hızlı internet erişimi dönemini başlatacak olan üçüncü nesil (3G) şebeke ihalesi yapıldı.

Cep telefonu kullanıcılarına görüntülü telefon hizmeti, kablosuz ve hızlı internet başta olmak üzere pek çok yeni iletişim olanağı sağlayacak 3G ihalesinde, KDV hariç olmak üzere A tipi lisansı 358 milyon euro ile Turkcell, B tipi lisansı 250 milyon euro ile Vodafone, C tipi lisansı ile 214 milyon euro ile Avea almaya hak kazandı.
İhalenin sonucuna göre masraflar hariç KDV dahil 969 milyon euro şartname gereği peşin ödenecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, gerekli onay süreçlerinin ardından Türkiye’de yaz başında 3G hizmetinin başlayabileceğini söyledi.

B tipi lisans ihalesi Vodafone ve Avea’nın katılımıyla gerçekleşti. Lisans için Vodafone ve Avea’nın 250’şer milyon euro teklif vermesi üzerine lisans sahibi kura ile belirlendi. Her operatör bir lisans sahibi olabileceğinden, C tipi için tek teklif 214 milyon euro ile Avea’dan geldi. D tipi lisans için teklif veren firma olmadığından ihale iptal edildi.

Lisansların farkı ne?

Üçüncü nesil şebeke lisansları A tipi (40 MHz), B tipi (35 MHz), C tipi (30 MHz) ve D tipi (25 MHz) olmak üzere 4 farklı kategoride düzenlendi. A tipi lisans alan operatör böylece en genişbantlı lisansın da sahibi oldu. Bu sayede yoğun abonenin yükünü taşırken serviste kesinti yaşanmasının önüne geçiliyor.

B ve C tipi lisanslar ise teoride farklı olmasına karşın pratikte birbirine çok yakın kapasiteye sahipler. Bu iki lisans, A tipine göre hızda herhangi bir farklılık sunmayacak ancak bant genişliğinde operatör açısından farklılık yaratacak.

ADSL ile rekabet edecek

Üçüncü nesil şebekenin kullanılmaya başlamasıyla birlikte sabit tarafta ADSL hizmetine ciddi rakip gelmiş olacak. 11 Mbit internet hızı yakalanarak, neredeyse sabit hattın sunduğu hız limiti cep telefonlarından abonelere sunulacak.
Bu hizmetin ADSL ile rekabet edebilmesi için iki hizmet için uygulanan vergi oranlarında da eşit bir rakama geçilmesi öngörülüyor. ADSL hizmetinden alınan yüzde 15’lik Özel İletişim Vergisi ile cep telefonlarından internete bağlanıldığında alınan yüzde 25’lik vergi, eşitlenerek, yüzde 5 seviyesine çekilecek. Bunun için Maliye Bakanlığı çalışmalarını yürütüyor.

En erken Haziran 2009’da kullanılacak

Gerekli izin ve altyapı yatırımlarının ardından üçüncü nesil hizmetlerin Haziran-Temmuz 2009’da 3G üzerinden hizmet verilmesi planlanıyor.
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Iay Gray, B tipi lisans için verdikleri teklifin KDV dahil 600 milyon YTL civarında olduğunu belirterek, “Bu, uluslararası bir şirket olarak Türkiye’ye ne kadar bağlı olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi. Gray, kura ile kazandıkları ihale sonucundan memnun olduklarını söyledi.

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, “Amacımız C lisansını almaktı. Kura lehimize çıktı. Çok mutluyuz. İhalede KDV dahil 512 milyon YTL teklif verdik. Haziran’ın ardından hizmet vermeye başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Üçüncü nesil bizi gerçekten mobil çağına götürecek. Kablosuz ve mobil ortamda internete hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmak mümkün olacak.

Mobil televizyon hizmeti ve mobil telefondan görüntülü görüşmek de mümkün olabilecek” diye konuştu. 

3G HAYATIMIZA NELER GETİRECEK?

Üçüncü nesil hizmetlerden yararlanmak için abonenin 3G destekli cep telefonu modellerinin kullanıyor olması gerekiyor. Nokia, Samsung ve diğer tüm üreticilerin 3G destekli modelleri piyasada satılıyor.

3G’ye geçerken Türkiye’nin önemli bir avantajı da en son ve hızlı teknoloji olan HSPA (3.5G) altyapısından başlayacak olması. 3G şebekeler ile televizyona, filme, müziğe, sağlığa, trafiğe ve benzeri alanlarda bilgiye mobil cihazlardan hızlı bir şekilde erişilebilecek.

Kullanıcılar 3G destekli telefonlarla yüksek kalitede TV izleyebilecek, internetten müzik parçası veya filmi hızlı bir şekilde indirebilecek.

Çok kaliteli TV görüntüleri 3G şebeke altyapısı sayesinde kesintisiz olarak cep telefonu ekranınıza iletiliyor. Bir yandan cep telefonunuzda TV izlerken diğer yandan interaktif oylamalara katılabiliyor veya o anki bir görüntü hakkında daha fazla bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

İnteraktif içerik dönemi

Yeni nesil geniş bant şebekeler sayesinde müzik veya dosya indirmek ise saniyeler sürecek. HSPA altyapısı ile 1 MB büyüklüğündeki MP3’ler sadece 4 saniyede yüklenecek. 700 MB bir DivX film, bugün kullandığımız GSM teknolojisinin hızıyla yaklaşık 6.5 saatte indirilirken, 3G ile yaklaşık 13 dakikada indirilecek.

Spor servisleri de 3G ile beraber SMS’den öteye giderek daha interaktif ve multimedya odaklı gelişecek. Bilgi ve eğlence servisleri spor haberleri için özel bölümler açacak. Kullanıcıların cep telefonlarına gönderilen multimedya içerikle, bir futbol maçındaki anlık goller izlenebilecek veya bir araba yarışındaki en güzel anlar ekranlara koyulabilecek.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 18:46:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?