26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

MERAK EDİYORSANIZ, HEMEN 'TAG'LEYİN

Son günlerde gazetelerde gördüğünüz 'mobile tag'ler hayatımızın her köşesinde yer alacağa benziyor.

Bu küçücük sihirli kutular; okuduğunuz haberin, ilanın ve hatta kaybettiğiniz yakınlarınızın bile görsellerine ulaşmanızı sağlıyor.

Son zamanlarda gazetelerde, haberlerin kenarında ya da ilanların köşelerinde gördüğümüz; ama ne olduğuna bir türlü anlam veremediğimiz 'tag' (etiket) adı verilen ufak kutucuklar reklâm dünyasında devrim yapacağa benziyor. Türkiye'de ilk kez teknoloji içerikli dergi 'Log' tarafından hayata geçirilen bu uygulama yaklaşık 11 aydır kullanılıyor. Kullanılıyor kullanılmasına ama kimsenin bu uygulamadan haberi yok. İnsanların ne olduğunu bilmediği bu 'mobile tag'ler ancak cep telefonu kamerası ile görüntülenince anlam kazanıyor.

İlanların ve haberlerin kenarlarına yerleştirilen 'tag'ler sayesinde, okuduğunuz bir haberin fotoğraflarını görebilir, videolarını izleyebilirsiniz. Ya da gördüğünüz ilanın ayrıntılarını öğrenebilir, yeniliklerden haberdar olabilirsiniz. 'Peki, bu nasıl oluyor?' diye merak ettiyseniz işte size cevabı...

Öncelikle 3G uyumlu bir cep telefonuna sahip olmalısınız. Daha sonra gazetelerde belirtilen numaralara mesaj gönderip ya da belirtilen sitelere girip, 'Microsoft Tag Reader' programını cep telefonuna yüklemeniz gerekiyor. http://gettag.mobi sitesinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz program ile cep telefonunuz gördüğü tag'leri algılayabiliyor. Program telefonunuza yüklendikten sonra işiniz çok kolay. Yapmanız gereken, program aracılığıyla telefonunuzun kamerasını açıp, gördüğünüz tag'i fotoğraflamak. Bu aşamadan sonra program devreye giriyor ve sizi ilgili siteye yönlendiriyor. Örneğin; bir filmin tanıtımını yapan haber okuyorsunuz. Eğer okuduğunuz haberin kenarına tag yerleştirilmişse, film ile ilgili afişleri bulabilirsiniz. Hatta filmin fragmanını bile izleyebilirsiniz. Ya da gazetede bir ilan gördünüz ve reklâmın içeriğini merak ettiniz. İlanın kenarındaki tag'i fotoğraflayarak ayrıntılı bilgi elde edebilir, detaylı görsellere ulaşabilirsiniz.

Mezar taşlarındaki tag'ler ölüleri gösteriyor

Tag kullanımı yalnız haberler ve reklâmlarla da sınırlı değil. Ülkemizde henüz fazla bilinmiyor ama Japonya'da bu uygulama o kadar yaygın ki, mezar taşlarının üzerine bile tag'ler yerleştirilmiş. Bu tag'lerin fotoğrafını çektiğinizde o mezarda bulunan kişinin resimlerini görebiliyor, videolarını izleyebiliyorsunuz. Ya da onunla ilgili bilgiler karşınıza çıkıyor. Birçok ülkede farklı uygulamalarla karşımıza çıkan tag'ler satılık evlerin tabelalarına da yerleştirilmiş. Bu tag'ler sayesinde evin iç görünümünün nasıl olduğu hakkında fikir sahibi olabiliyorsunuz. Reklâmcılar da tag mucizesinin farkında. Ürün paketlerine, billboardlara, çeşitli dergi ve gazetelere verdikleri ilanlara tag yerleştiriyorlar.

Ülkemizde bu uygulamayı kullanan ilk şirket ise İş Bankası. İlanlarının kenarlarına tag yerleştiren banka, tag'ler sayesinde müşterilerini, kendi sitesindeki düzenli fon alımı sayfasına yönlendirdi. Böylelikle müşteriler bilgisayar başına geçmeye gerek duymadan, cep telefonlarından inceleme yapıp fon alıp satabildiler.

'Ben de bir tag almak istiyorum.' diyorsanız, öncelikle bir internet adresinizin olması gerekiyor. Daha sonra http://www.microsoft.com/tag/ adresinden yönergeleri takip edip, sitenizin linkini belirtilen yere yazmalısınız. Microsoft size otomatik olarak bir tag verecektir. Eğer hazırladığınız sitede sizinle ilgili bilgiler ve görseller varsa oluşturduğunuz tag'i kartınıza bile bastırabilirsiniz. Böylelikle kartınızı verdiğiniz herkes yalnızca cep telefonundan bu tag'in görüntüsünü çekerek sizin hakkınızda fikir sahibi olabilir.

 

Esra Keskin - Zaman
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 00:59:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?