3
Haziran
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

MERDİVENALTI YAZILIMCILAR SEKTÖRÜN GELİŞMESİNE ENGEL

Exepto Teknoloji Direktörü Jan Devrim, Türkiye'de yazılım üretiminin hafife alındığını belirterek 'Amcaoğlunun şirketine ufak bir yazılım hazırlayan iki genç hemen yazılım şirketi kuruyor' dedi.

Çokuluslu şirketlere özel yazılımlar üreten Exepto firmasının Teknoloji Direktörü Jan Devrim, Türkiye yazılım sektöründeki "merdivenaltı" üretim nedeniyle iç piyasanın gelişemediğini söyledi. Yazılım pazarının 350-400 milyon dolar büyüklüğünde olduğunu dile getiren Devrim, "Türkiye'de amcaoğlunun şirketine ufak bir yazılım hazırlayan iki genç hemen 'falanca-soft' diye yazılım şirketi kuruyor. Böyle yüzlerce şirket, profesyonellik ve kurumsallıktan uzak çalışıyor" dedi.
Türkiye'de yazılım üretiminin hafife alındığını dile getiren Devrim, "Eğitimsiz kadrolarla proje geliştirmeyi bilmeyen ekiplerle yazılım yapılıyor. Oysa dünyada yazılım projelerinin başarısızlık oranı yüzde 75'in üzerindedir. Bu kadar yüksek başarısızlık oranı ile çalışan başka işkolu bulamazsınız. Bomba imha uzmanı olsanız, her 100 kişiden 75'ini kaybediyor olmanız lazımdı. Bu da müşterilerin yazılım şirketlerine ve özel projelere olan güvenini sarsıyor" diye konuştu.

Sadece inovasyon yeterli değil
Exepto'nun sektörde ISO 9001 sertifikasına sahip ender şirketlerden biri olduğunun altını çizen Jan Devrim, birçok yazılım şirketinin aksine bilgisayar satmak ya da network kurmak gibi yan işlere yönelmediklerini belirtti. Esas işleri olan özel yazılım üretimine odaklandıklarını dile getiren Devrim, "Merdivenaltı üretimin başarısız olmasının sebebi, projeye ilişkin ayrıntıların proje başlamadan önce kayıt altına alınamamasından kaynaklanıyor. Yani projenin kapsamı, maliyeti ve çözüm gücü anlaşılamıyor. Yazılım şirketleri, en düşük maliyeti vererek daha işi anlamadan üstüne atlar ve sonra da 'Allah kerim' deyip bir başarısızlığa doğru sürüklenir. Bu, hem sektöre hem de müşterilere zarar veriyor" dedi. Türkiye yazılım sektöründeki merdivenaltı üretimin ne kadar olduğunu kestirmenin çok güç olduğunu ifade eden Devrim, "Ancak şunu biliyoruz ki, sektördeki en büyük firmaların yıllık ciroları en fazla 10-15 milyon dolar. Dünyadaki örneklere bakıldığında bu, çok düşük bir rakam" değerlendirmesinde bulundu. Yazılım işinin hem inovasyon hem de kurumsallık gerektirdiğinin altını çizen Devrim, şunları söyledi:
"Bir yazılım şirketinden yazılım satın aldıktan sonra sizin o firma ile işiniz bitmez. İlişkinin devam etmesi gerekir. Bu süreklilik sağlanmadığı takdirde müşteri mutsuz olur. Kimse işlerini dayandırdığı çözümün çalışmaması riski üzerine bir satın alma yapamaz. Yani sadece iyi bir fikir bulmakla olmuyor, bu fikrin hayata geçirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması da çok önemli. Maalesef iki gencin bir araya gelip bir yazılım üretmeleri çok pozitif bir şeymiş gibi görünmesine rağmen, orta ve uzun vadede bu çözümün kurumsal bir yapı içinde olmaması ciddi bir enerji kaybı oluşturuyor. Nasıl iki eğitimsiz insan bir araya gelip ‘Biz klinik açtık' diyemiyorsa yazılım sektöründe de böyle bir uzmanlığın güdülmesi lazım."

Şirket sözleşmelerini koruyoruz
Devrim, küresel krizin en yoğun yaşandığı 2008 yılını, 3 milyon TL ciro ile kapattıklarına işaret ederek "2009 hedefimiz ise bu rakamın altına düşmemek. Kriz bizi neredeyse hiç etkilemedi. Hiç müşteri kaybetmedik ve büyüme trendindeyiz" dedi.
Sektörde özellikle iş zekâsına yönelik geliştirdikleri yazılım programlarının çok ilgi gördüğünü anlatan Devrim, "Örneğin şirket sözleşmelerinin kayıt altına alınmasını, güvenli saklanmasını ve sözleşmelerden doğan risklerin yönetilmesini sağlayan yazılımlarımız var. Lojistik sektöründe ise örneğin araç takip sistemi ile bir aracın şoförünün yaptığı hızdan, belirlenen rotanın dışına çıkıp çıkmadığını ya da hangi saatler içinde aracı kullandığını tespit edebilecek yazılımlarımız var. Ayrıca kara ve deniz nakliyesi ve depolama modelleri için oluşturduğumuz yazılımlarımız var" diye konuştu.

Bizim korsanımızı yapamazlar
Jan Devrim, Exepto gibi özel yazılım üreten firmaların sektördeki "korsan" sorunundan etkilenmediğini vurgulayarak "Çünkü bizim ürünlerimiz, müşteri satın aldıktan sonra bizim tarafımızdan desteklenmezse çalışmayan ürünlerdir. Yani programı çalıştırmak için müşterinin bizden eğitim alması, bilgi alması gerekir" dedi. Devrim, bu sebeple ürettikleri yazılımlara kopya koruma sistemi bile koymadıklarını belirterek "Zaten biz olmadan o yazılımı çalıştırmak mümkün değil" dedi.
 

referans
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2009 Pazar 20:56:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?