18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

BİLİM ADAMLARI BİR GİZEMİ DAHA ÇÖZMEYİ BAŞARDI

Slovenyalı bilim insanları ölümün eşiğinden dönüp 'Bir ışık gördüm' diyenleri inceledi. Nedenin sanıldığı gibi ilahi değil son derece dünyevi olduğu anlaşıldı: Bu kişilerin kan örneklerinde kayda değer miktarda daha fazla karbondioksite rastlandı!

 

Ölümün eşiğinden dönenlerin ışık parıltıları gördüklerini ya da hayatlarının bir sinema şeridi gibi aktığını söylemesi, sanıldığından çok daha dünyevi sebeplere dayanıyor olabilir. Slovenyalı bilim insanları, kalp krizi geçiren hastaların sık sık benzer deneyimleri anlatmasının nedenini araştırdı. 52 hastayla yapılan araştırmada, ışıklı görüntüler gördüğünü anlatan 11 hastada vücudun saldığı atık gaz oranının daha yüksek olduğu saptandı.

Sonuçlar, hastaların anlattığı gizemli deneyimin karbondioksit gazından kaynaklanıyor olabileceğine işaret ediyor. Bugüne dek yaşama dönen hastaların anlattıkları, alınan ilaçlar veya dini sebeplerle açıklanıyordu. Ölümden dönenler bir tünelden geçtiklerini, parlak bir ışık gördüklerini, gizemli bir varlığı hissettiklerini, ya da ruhlarının yükselip vücutlarına yukarıdan baktıklarını anlatıyor. Kalp krizi geçiren çok sayıda kişi benzer deneyimlerden bahsediyor.

Halüsinasyon etkisi
Maribor Üniversitesi uzmanları bu 52 hastanın cinsiyet, din, ölüm korkusu, yaşama dönüş süresi ya da acilen aldıkları ilaçlar gibi konularda farklı farklı kişiler olmalarına dikkat etti. Hastaların anlattıklarına oksijen eksikliği nedeniyle beyin hücrelerinin ölümünün neden olduğu teorisi yaygın biçimde dile getirilse de araştırmada bunu destekleyecek bir bulgu saptanmadı.

Ancak ekip, ölüme yaklaşma deneyimini benzer biçimde anlatan 11 kişiyle böyle bir deneyimden hiç bahsetmeyen diğerleri arasında önemli bir farkbuldu: İlk gruptakilerin kan örneklerinde kayda değer miktarda daha fazla karbondioksit vardı. Karbondioksit gazını içine çekenlerin halüsinasyon gördüğüne işaret eden daha önceki araştırmalar da bu bulguları destekliyor.
Söz konusu 11 kişinin kanındaki karbondioksit oranının yüksekliği, kalp krizinden dolayı mı yoksa önceden var olan bir durumdan mı kaynaklanıyor, henüz bilinmiyor. Araştırmayı yapan ekibin başkanı Zalika Klemenc-Ketis, ‘’Ölümden dönenlerin deneyimlerini araştırmak, insan bilincini daha iyi tanımamıza yardımcı oluyor, bu yüzden çok önemli’’ diye konuşuyor.

İngiltere’de de bir araştırma var
Kalp krizi geçiren hastalar üzerinde İngiltere’de de halihazırda bir araştırma yürütülüyor: Ruhlarının vücutlarından ayrılıp tavana yükseldiğini anlatanlar, gerçekten vücut dışı bir deneyim geçiriyor mu?

Southampton Üniversitesi’nde yapılan deney çerçevesinde hastaların çevresindeki raflara, sadece tepeden bakıldığında görülen çeşitli resimler yerleştirildi. 1500 hastanın beyin faaliyetleri incelenerek resimleri hatırlayıp hatırlamadıkları araştırılıyor.
 

BBC
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 12:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?