2
Mayıs
2025
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

BU TEKNOLOJİYE TELEVİZYON DAYANMIYOR

Televizyonlarda üç haftada bir yeni modeli çıkıyor. 5 bin TL'ye aldığımız televizyon bir sonraki sene 1000 TL'ye düşüyor. İlk siyah beyaz televizyonlarla tanıştık. Sonra renklileri çıktı. Şimdi ise o zaman hayal edemeyeceğimiz televizyonları konuşuyoruz.

Çünkü televizyonların en az üç haftada bir yeni modeli çıkıyor. Bir de üstüne, 5 bin TL'ye aldığımız televizyon bir sonraki sene 1000 TL'ye düşüyor. Sürekli hareket halinde olan bu gelişmelere ayak uydurmak mümkün değil. Sanmayın ki teknolojisi en gelişmiş bir televizyonu aldığınızda yenisi çıkmayacak.

Daha düne kadar var olan plazma TV furyası şimdilerde LCD'ye ve LED televizyona dönüştü. İhtiyaç için değil de, zevk için televizyon değiştirme modası, böyle giderse pek de bitecek gibi gözükmüyor. Çünkü bir seneye kalmaz elektronik eşya piyasasına 'Akıllı TV'ler girecek. Bu sefer daha geçtiğimiz yıl aldığınız hatta çoğu özelliğini kullanmayı öğrenemediğiniz LED TV'ler eskiler arasına girecek. 'İyi de şimdi biz ne yapalım?' demeyin. Çünkü bir tane alıp 15 yıl kullanmak sizin iradenize bakıyor.

Yapmanız gereken, sadece televizyonu tam olarak ne için istediğinizi bilmelisiniz. Eğer sadece akşam evime geldiğimde dizimi izleyeyim, haberlere bakayım diyorsanız ya da niyetiniz evinizin eksik kalan dekorasyonunu tamamlamaksa gidip yüksek teknolojilerde televizyon almanıza gerek yok. Kısacası, teknoloji o kadar hızla gelişiyor ki biz bile yetişemiyoruz. Öyleyse, sürekli gelişen televizyon teknolojisine aldanıp her yıl televizyonunuzu değiştirmeye kalkmayın. Yoksa zarar edersiniz, çünkü bu teknoloji her geçen gün başka özelliklerle karşımıza çıkacak. Bütçenizi sarsmadan bu ihtiyacı en iyi karşılayacak TV'leri bulabilirsiniz. Yok, eğer çok param var; televizyonum her ihtiyacımı görsün, sinema izleyeyim, bilgisayardan veri aktarayım diyorsanız o zaman akıllı tercih yapmak için iyi düşünün.

Televizyon alırken nasıl mı karar vereceksiniz? Bunu da bize bırakın. Öncelikle bilmemiz gereken plazma, LCD, LED, HD televizyon ne demek ve bunların birbirinden farkı ne, hangisini alsak doğru karar vermiş oluruz? Hep beraber bakalım.

HD ready ve FUll HD TV nedir?

HD herkesin algıladığı gibi LCD ya da plazma vb. televizyon türü değil. HD bir televizyonda bulunması gereken yüksek çözünürlüklü yayın kalitesi demek. Daha fazla pikseli ekrana sığdırılarak yapılan teknoloji ile elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde, ekranda ciddi bir derinlik, keskinlik ve olağanüstü renkler oluşur. Fakat, HD televizyonlarda high definition görüntüler için entegre bir alıcı yok, bu görüntüleri televizyonun alabilmesi için özel bir decoder veya anten gerekiyor. LCD ve plazmaların üzerinde HD-Ready (HD2 hazır) logosu bulunması yüksek çözünürlüklü bu yayınlara hazır olduğu anlamına geliyor; fakat, ülkemizde halen tam anlamıyla HD yayın yapan bir TV kanalı bulunmadığı için bu teknoloji pek de işe yaramıyor.

LED televizyon

LED televizyonlar piyasada bulunan televizyonların en yüksek özelliklere sahip olanı. Fiyatları da teknolojisi kadar büyük. LED TV'ler ince bir şekilde dizayn edilmiş. Ayrıca internete bağlanabiliyor, bilgisayarınızdan veri aktarabiliyorsunuz. Bunun yanında plazma ve LCD'ye göre net ve aydınlık bir görüntü sunuyor. LED teknolojisinde ekranda gördüğümüz her noktanın arkasındaki ışık kontrol edilebiliyor. Böylece floresan ışık sürekli yanmıyor. Bu yüzden de LED TV'ler fazla enerji tüketmiyor. Ve televizyon nereye oturursanız oturun görüntü LED teknolojisinde her yerden aynı.

Lakin, 100hz ve üstü yayın akışında üretilen LED TV teknolojisini aslında pek de kullanamıyorsunuz. Çünkü Türkiye'de yayın 50 hz'de sağlanıyor. Dolayısıyla aldığınız televizyondan beklediğiniz performansı göremeyebilirsiniz. LED TV sinema tutkunları için ise iyi bir tercih. Evinizde sinemada izliyormuş hissine kapılmak istiyorsanız plazma ve LCD TV'lerde ayrı bir set almanız gerekiyor. Fakat LED TV'ler sinema için yeterli teknolojide üretilmiş. Ömrü 100 bin saat kadar.

Hangi televizyonu alsak acaba?

Plazma almanızı önermeyeceğiz; çünkü plazmalar artık tarihe karışıyor. Böylece iki seçeneğimiz kalıyor. HD özelliğe sahip LCD ekran ve LED televizyon. Eğer gerçekten bir televizyona 5 bin TL verecek kadar paranız varsa LED TV'lerden alabilirsiniz. Eğer benim o kadar param yok, sadece televizyona ihtiyacım var diyorsanız, evinizin genişliğine göre LCD ekran televizyon tercih edebilirsiniz.

LCD'lerin fiyatları 2 bin TL'den başlıyor, 3 bin 500'e kadar çıkıyor. Bunun yanında alacağınız televizyonun büyüklüğü salonunuzla orantılı olmalı. Firma yetkilileri 3 metrenin altında seyreden bir izleme alanında 40 inç altı TV'leri, 3 metrede 40 inçi, 4 metre ve yukarısı için 50 inçlik televizyonları öneriyor. Bu yüzden pahalı ve büyük gözüksün diye küçük evinize büyük boy televizyon almayın. En önemlisi çözünürlüğü yüksek olsun deyip 200 hz'lik yayın kalitesine boşa para vermeyin. Çünkü Türkiye'de bu yayınları sağlayan frekanslar yok.

Plazma TV

Tüplü TV'lerin tarih olmasıyla elektronik eşya mağazalarında yerini alan plazmalar, görüntüsü ve büyüklüğü ile hepimizi büyülemişti. Plazmalar ile başlayan televizyon tutkusu o günlerden kalma. Peki, hepimizin evinde piyasaya çıkar çıkmaz yerini alan plazmaların diğer televizyonlardan farkı ne? Plazmaların en önemli özelliği gazla çalışıyor olması. Gazın dönüşüm için harcadığı enerji ise plazma TV'lerin fazla enerji tüketmesine sebep oluyor.Türkiye'nin yayın kalitesinde üretildiği için plazma TV'lerin görüntü netliği de oldukça yüksek.

Dezavantaj sayılabilecek bir özelliği ise ışıkta yansıma yapması, bu yüzden genellikle loş ortamlarda seyredilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca bir plazmanın ortalama ömrü 30 bin saat kadar. Bu da günlük 8 saat televizyon kullanımında bir plazmanın 15 yıl kullanılabileceğini gösteriyor. Fakat plazmalar gaz özelliğini kaybettiklerinde hiçbir şekilde tamir edilemiyor. Cam panele sahip olan plazmalar 82 ile 106 ekran arasında değişiyor.

LCD TV

LCD televizyonun açılımı 'sıvı kristal ekran' demek. İsmi ile aynı özelliklere sahip LCD'ler likit kristal denilen bir sıvı ile çalışıyor. Bu yüzden LCD'lerin enerji tüketimleri oldukça düşük. Ayrıca az yer kaplamaları ve katot ışınlı tüplere göre yok denecek kadar az radyasyon yaymaları LCD TV'lerin avantajları arasında sayılıyor. Fiyatları da plazmalara göre oldukça yüksek. Üreticiler ise LCD'lerin plazmalara göre daha pahalı olmasının sebebini daha uzun ömürlü olmasına bağlıyor.

Ayrıca LCD ekran televizyonlarda yüksek çözünürlüklü görüntü almak mümkün, lakin televizyonda bulunan yüksek çözünürlük özelliği ülkenin yayın kalitesi ile aynı seviyede değilse pek bir önem arz etmiyor. LCD ekranların kullanım ömrü 60 bin saat kadar. Bu da bir LCD televizyonun yaklaşık 30 yıl kullanılabileceğini gösteriyor. LCD'lerin dezavantajı ise plazmalara göre görüntü kalitesinin düşük olması. LCD teknolojisi siyah rengi tam olarak veremediği için, görüntü detayı düşük. LCD'lerde görüntü tam karşıdan seyredildiğinde alınıyor. Plazmalarda ise görüntü sağdan ve soldan da tam anlamıyla sağlanabiliyor.

Sevim Şentürk - Zaman
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2010 Cumartesi 21:03:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?