29
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

1.2 milyar dolar kazanacak


Apple'ın MP3 müzikçalar ve cep telefonunu bir araya getiren IPhone ve müzik çaları iPod Touch için hazırladığı yazılımların dağıtımı için kullanılacak App Store servisi üzerinden 2009 sonuna kadar 1.2 milyar dolar gelir elde edilebileceği belirtildi. Piper Jaffray analisti Gene Munster, App Store’un gelecek yılın sonuna kadar, Apple’ın işletme gelirlerinin yüzde 1 ile yüzde 3’ünü oluşturabileceğini söyledi.

Analistin öngörüsünü destekleyen en önemli unsurun Apple’ın 2009 yılı sonuna kadar 55.5 milyon- 61.6 milyon adet iPhone satacak olması gösteriliyor. Munster, ayrıca WWDC 2008 katılımcılarının yüzde 50’sinin iPhone ve iPod Touch üzerine yazılım geliştirmeye odaklandığını dile getirerek, iPhone geliştiricilerinin yüzde 50’sinin de kurumsal uygulamalara odaklanacağı kaydetti.

Analist, katılımcılar arasında yapılan ankette sadece bir yazılım geliştiricisinin Apple’ın iPhone SDK’sının cihaz üzerinde yazılım geliştirmeyi zorlaştırdığını belirttiğine dikkat çekti. Apple, üçüncü parti yazılımlar hakkında da detaylı açıklama yaptı. Apple, iPhone yazılım geliştirme aracını (SDK) ile birlikte yazılım geliştirmek için kullanılan tüm uygulamaları da beraberinde sağlıyor.

XCode’u indirmek yeterli

Apple’ın duyurduğu SDK, geliştiricilere iPhone’un, sensörleri, EDGE ve WiFi antenler gibi hemen hemen bütün donanımı erişimi açmanın yanı sıra, Mac OS X-gibi efektleri sağlayan Core Animation, Core Services, Core Audio ve OpenGL’den de yararlanmalarını sağlayacak. iPhone’da yazılım yazmak için yeni XCode’u (sadece Mac OS X için) indirmek yeterli. Fakat bunları denemek için iPhone Development Program’a katılmak gerekiyor. Apple yazılan yazılımların da dağıtımına kısıtlamalar getirmiş. Dağıtım sadece iTunes Store’dan yapılabiliyor ve herhangi bir kötü niyetli yazılıma izin verilmiyor. Ayrıca EDGE üzerinden VoIP’ye de izin vermeyen Apple, WiFi’den VoIP’ye arışmayacaklarını söylüyor.

Yahoo ürün gruplarını merkezileştirecek

ABD’li intenet şirketi Yahoo, bir yandan Microsoft anlaşmaya uğraşırken, diğer yandan yeniden yapılanmaya gidiyor. Yahoo üst düzey yöneticileri, aralarında e-posta, araştırma, küresel ürün gibi organizasyonların bulunduğu çeşitli sayıdaki ürün gruplarını merkezileştirmeyi planlıyor. Plan, Yahoo Başkanı Susan Decker tarafından destekleniyor. Decker, Yahoo üretim takımı ile denizaşırı satış grupları arasındaki iletişimi geliştirmenin yollarını arıyor. Yahoo’nun ağ bölümü başkan yardımcısı Jeff Weiner’in, Kaliforniya’ya kaydırılması sonrasında değişim planları hızlandı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 16:32:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?