20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

10 farklı ödüle layık görüldüler


İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren İTÜ Güneş Teknesi Takımı, 18-22 Haziran 2008 tarihleri arasında ABD’nin Arkansas eyaletinde düzenlenen Dünya Güneş Tekneleri Şampiyonası’nda dünya ikincisi oldu ve toplamda 10 farklı ödüle layık görülerek bir rekora imza attı.

GeçtİĞİmİz yıl, Türkiye’nin güneş enerjisiyle çalışan ilk teknesi Nusrat ile aynı yarışmada üçüncü olan İTÜ Güneş Teknesi Takımı, bu yıl Muavenet adlı tekneyle hem derecesini geliştirdi, hem de 6 olan ödül sayısını, Genel Toplamda Dünya İkinciliği, Manevra Etabı Birinciliği, Sürat Etabı İkinciliği, Ekonomik Sürat Etabı Üçüncülüğü, Yeterlilik Etabı İkinciliği, Görsel Sunum İkinciliği, En İyi Sistem Tasarımı Ödülü, En Gelişmiş Takım Ödülü, En İyi Tasarım Ödülü ve Ticari Uygulamaya En Uyumlu Tekne Ödülü dereceleriyle 10’a çıkardı.

Başarı tesadüf değil

Muavenet’in başarısı bir tesadüf değil. İTÜ Güneş Teknesi Takımı daha önce tasarımına 2004 yılında başlanılan Nusrat adlı bir başka tekneyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç sonunda tamamladı. Nusrat projesinde çözülen mühendislik problemleri sayesinde, onun geliştirilmiş versiyonu olan Muavenet, Nusrat’ın neredeyse yarısı ağırlığında ve yüzde 30 daha süratli olarak imal edildi. İTÜ Güneş Teknesi Takımı Kaptanı Minür Cansın Özden, Nusrat’ı ve Muavenet’i ticari amaçla tasarlamadıklarının altını çizerek, amaçlarının Solar Splash isimli Dünya Güneş Tekneleri Şampiyonası’nın teknik kısıtlamaları dahilinde Türkiye’ye ve İTÜ’ye başarı getirecek bir tekne imal ederken ülkemizde bir ilki gerçekleştirmek olduğunu söylüyor. 

Seri üretim yapılabilir

Bir yarış teknesi imal etmek bir gezinti teknesi imal etmekten çok daha zorlu bir uğraş gerektiriyor. Fakat Muavenet gibi küçük bir teknede güneş enerjisi sistemi uygulamakla büyük bir taşıtta güneş enerjisi sistemi uygulamak arasındaki tek fark sayıların büyümesi. Özden, eğer uygun görülürse bu tekneler üzerine kazandıkları tecrübelerle Türkiye’nin hak ettiği yüksek teknolojik deniz araçlarını imal etmelerinin mümkün olduğunu söylüyor.

Takımın destekçileri

Nusrat ve Muavenet için toplam 150 bin YTL harcayan ekibe, Yonca-Onuk Tersanesi’nden Dr. Ekber Onuk, Barış Gümüşlüoğlu ve Dr. Eralp Noyan, RMK Marine Tersanesi, Dearsan Tersanesi, Marintek Deniz ve Yat, Turkon Holding, Türk Loydu, Türk Hava Yolları, Calibre CNC Pervaneleri, Arma Diş ve Gümüşel Rulman ve Savunma Müsteşarlığı destek oldu. Takımın en büyük hayali Türk donanmasına kullanılacak bir teknede çalışmalarından faydalanılması. İstekleri ise Türkiye’de de güneş enerjili tekneler yarışması düzenlenmesi. 

Güneş teknesi Muavenet nasıl çalışıyor

1- Güneş Panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren cihazlardır. Muavenet üzerinde bulunan güneş panelleri yüzde 21 verime sahip.

2- Yüzeyi yaran pervane, günümüzün sürat tekneleri için bilinen en yüksek verimli sevk sistemi. Tekne giderken pervanenin yarısı suyun içinde diğer yarısı suyun dışında çalışıyor ve bu sayede çok yüksek verimlere ulaşıyor.

3- İki adet 15HP gücünde elektrik motoru ve bu motorların üzerine sabitlendiği aynı zamanda sola sağa ve yukarı aşağı hareket edebilen ve bu sayede tekneye üstün manevra özellikleri kazandıran İTÜ Takımı tarafından geliştirilmiş bir dümen sistemi.

4- Son derece hafif ancak güvenilir, makara, palanga sistemleri ve iplerle hazırlanmış bir direksiyon sistemi.

5- Yarışma kuralları gereğince Muavenet üzerinde kurşun asit aküler kullanılmış, ancak lityum aküler kullanılarak aynı ağırlıkla çok daha uzun mesafelerin kat edilmesi mümkün.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 12:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?