19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

100 yıl yaşayan 3 ‘süper gen’

ABD’Lİ bilim adamları, Alzheimer ve diyabet gibi hastalıklara yakalanmadan 100 yaşına kadar yaşamayı sağlayacak bir ilaç üzerinde çalışıyor.

New York’taki Albert Einstein Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, ortalama 100 yaşında olan 500 Aşkenazi Yahudisinin DNA’sı incelendi.

Deneklerin DNA diziliminde bulunan 3 genin iyi kolesterolü yükselterek kalp hastalıkları ve inme ihtimalini azalttığı ve diyabeti önlediği belirlendi.

Bu bulgunun ardından araştırmacılar, bu üç “süper geni” taklit edecek bir ilaç geliştirmek için çalışmalara başladı. İlacın 3 yıl içinde test aşamasına gelmesi bekleniyor.

Albert Einstein Tıp Fakültesi Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü Direktörü, moleküler genetik ve tıp profesörü Nir Barzilai, inceledikleri deneylerin üçte birinin obez ya da aşırı kilolu olduğunu, üçte birinin de ağır sigara tiryakisi olduğunu belirterek, buna rağmen bu kadar uzun yaşayabilmelerinin nedeninin bu üç süper gen olduğunu söyledi.

Barzilai, genlerden ikisinin iyi kolesterolü yükselttiğini, diğerinin de diyabeti önlediğini belirtti. Bu genlere sahip olanların Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin de yüzde 80 daha az olduğu belirlendi.

.
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 15:45:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?