28
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

130 milyon yaşındaki dinozor

Dinozor devrine ait kalıntıların büyük bir kısmını topraklarında barındıran Tayland'da kazı çalışmaları sürüyor. 1980'li yıllardan bu yana devam eden araştırmalarda ulaşılan en eski kalıntı 130 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen "Thylonosiam" türü etobur bir dinozora ait.
Tayland'ın doğusunda yer alan Khonkaen, ülke çapında dinozor kalıntılarıyla meşhur bir il. 

1980'li yıllarda başlayan kazılar halen devam ederken, günümüze dek kalmış en eski dinozor fosilinin 130 milyon yıl öncesine ait olduğu ve bu kalıntıların da bölgedeki kazılarda ortaya çıkarıldığı bildiriliyor. Khonkaen'in Phuwiang bölgesinde yapılan kazılarda halen dinozor fosilleri ve kalıntılarına ulaşılırken, ulaşılan kalıntılar bölgedeki müzede sergileniyor. 

Bölgede çeşitli çalışmalar yürüten arkeologlardan Sutee Pongnurug, kazılar sonucu ortaya çıkarılan dinozor fosillerine ilişkin bilgiler verdi. Pongnurug, "Thylonosiam, etobur bir dinozor türü ve bu bölgede bulundu. Biz de ulusal parka aldık. Bu tipe benzer yine çok sayıda dinozor mevcuttur. 130 milyon yıl öncesinde yaşadığını tahmin ettiğimiz, büyük bir ağız ve yine yırtıcı türde üçlü parmaklara sahip ayakları olan bu tür bölgenin en tehlikeli türlerinden biri konumunda. Müzede bulunan bir başka dinozor türü ise Siam Nosorlous. İlk kez Tayland'da bulunan bu türün balıkçıl bir tür olduğunu sanıyoruz ki onun döneminde Tayland oldukça sulak ve deniz ürünlerinin de bol bulunduğu bir coğrafi alandı. Bu türün de 130 milyon yaşında olduğu kanaatindeyiz, zira yapılan araştırmalar ve uluslararası arkeologlar tarafından varılan sonuç böyledir. Yine büyük bir baş ve büyük ağza sahip. Dişlerinden de anlaşılacağı üzere oldukça tehlikeli bir tür. İnsanlar açısından da son derece sakıncalı bir tür olduğu sanıyoruz. Phuwiangnosoruos türü ise küçük başlı ve ilk defa Phuwiang bölgesinde diz kemikleri bulunan bir türdür. Daha sonra diğer organları ortaya çıkarılmıştır. Biz bu dinozor türünün bu bölgeye has olduğunu düşünüyoruz, çünkü 130 milyon yıl öncesinde Tayland çok sulak bir bölgeydi ve hem deniz hem de bitki türü oldukça zengindi" dedi. 


iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 09:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?