22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

16 bin türün nesli tehlike altında

Birliğe göre, canlı türleri açısından en büyük tehdidi insan faaliyetleri oluşturuyor.

Birliğin Cenevre'de açıkladığı nesli tehdit altındaki türlere ilişkin oluşturduğu 2007 Kırmızı Listesi'nde, 41 bin 415 canlıdan 16 bin 306'sının yok olabileceği görülüyor.

Listeye göre, her 4 memeliden biri, her 8 kuştan biri, amfibyenlerin 3'te biri ve bitkilerin yüzde 70'i tükenme tehdidiyle karşı karşıya.

Listeye bakıldığında 15 milyonu saptanmış, ancak toplam sayısı 100 milyon olarak tahmin edilen canlı türleri açısından en büyük tehdidi insanların faaliyetlerinin oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Örneğin Ebola virüsü nedeniyle 25 yılda sayıları yüzde 60'tan fazla azalan ova gorili (Gorilla gorilla) "soyu tükenme tehlikesi altında" sınıflamasından "soyu kritik tehlike altında" sınıflamasına geçti.

Ormanların yok edilmesi faktörü

Ormanların yok edilmesinin ardından Sumatra orangutanı (Pongo abelii) "kritik tehlike altında" olarak sınıflandırılmış, Borneo orangutanının (Pongo pygmaeus) nesliyse "tehlike altında" sınıfında.

Hindistan ve Nepal timsahları da en çok tehdit altındaki canlılardan. Son 9 senede sayıları yüzde 58 azalmış durumda.

Çin'deki Yangtze Nehri yunusunun nesli kirlilik, yasadışı av ve nehir trafiği nedeniyle neredeyse tükenmiş ve "kritik tehlike altında" sınıflamasında yer alıyor.

Küresel ısınma ve El Nino

Listeye bu yıl ilk kez küresel ısınma ve El Nino "kurbanı" olan mercanlar da girdi. Buna göre Galapagos mercanın 10 türü tehdit altında. Wellington mercan türününse tükendiği sanılıyor.

Bu arada, listede Banggai Kardinal Balığı (Pterapogon kauderni) da "tehlike altında" sınıfında yer alıyor. Listeye göre, bin 217 kuş da tükenme tehdidi altındaki türler arasında.

Bunların başında kızıl başlı akbaba (Sarcogyps calvus) ve Mısır akbabası(Neophron percnopterus) geliyor.

Ve bitkiler...

Bitkilere gelince, bu yıl listede bulunan 12 bin 43 bitkinin 8 bin 447 adedi tehdit altında gösteriliyor. Örneğin Orta Asya kayısısı (Armenia cavulgaris) nesli "tehlike altında olan tür" sınıfında.

Listedeki tek iyi haberse 15 yıl önce dünyadaki en nadir papağanlardan olan Mauritus Eko'nun "tehdit altında" sınıfına inmesi.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin Genel Müdürü Julia Marton-Lefevre, "biyolojik çeşitliliğin giderek daha hızlı biçimde ortadan kalktığını" belirterek, bunu yavaşlatmak ve türlerin yok olmasını engellemek için hemen harekete geçmek gerektiğinin altını çiziyor.

Soyu tükenen canlı sayısının 785'e ulaştığı açıklayan birlik, 65 canlının da ancak koruma altında yaşamaya devam edebildiklerini vurguluyor.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 02:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?