24
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

200 ülkenin alan adı bir Türk’e emanet

İnternet sitesi adreslerinde .com, .net gibi uzantıları veya www gibi ön ekleri kullanmadan adres almayı sağlayan ‘Üst Seviye Alan Adı Sistemi’ni 200 ülkede Şeref Özkan adlı bir Türk pazarlayacak.

Özkan İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, Hollanda merkezli Unifiedroot’un geleceğinin çok parlak olduğunu ve şirkette Türk sermayesininde bulunduğunu söyledi. Her bir alan adının bin dolara satılacağını ve büyük bir pazarın Türkiye’den yönetileceğini belirten Özkan, ‘Geliştirdiğimiz sistemle alan adları rahatlıkla kişi ve şirket adı olarak alınabilecek ve alınan bir ad altında ayraçlar kullanılmadan yüzlerce web sitesi açılabilecek. Yeni sisteme büyük talep olacağını düşünüyoruz’ dedi.

KENDİ ADINI KULLAN:

Unifiedroot’un tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Turhan Menteş, TBD’nin açık ve yeni teknolojileri desteklediğini bu nedenle Unifiedroot tarafından Türkiye’ye getirilen alan adı teknolojisini desteklediklerini söyledi. Sistemle internette, .com, .net, .org ve .tr gibi alan ve ülke kısaltmaları yerine, isteyen kurum ve kuruluşların kendi isimlerini alan adı olarak kullanabileceğini ifade eden Menteş, ‘örneğin,www.tbd.org.tr yerine, www.tbd yazılacak’ dedi.

BİNLERCE SİPARİŞ VAR:

Unifiedroot Genel Müdürü Erik Seebodt ise, kurumların ve bireylerin kolay anlaşılır internet adreslerine sahip olmaları amacıyla 18 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen tanıtım sonrası tüm dünyada hizmet vermeye başladıklarını söyledi. Seebodt, çok yeni bir şirket olmalarına rağmen dünya çapında çok olumlu tepkiler aldıklarını belirtti.

Yeni alan adları kısa olacak

ALAN adını yeni sistemle kullanmak isteyen, bin dolara bir yazılım alarak kurulum yapacak. Alan adlarında Türkçe karakter kullanılamayacak.Çalışan veya şirket isimlerinin ana şirketin önüne getirilmesiyle yeni bir alan adı oluşacak. Örneğin,’cuzunogullari.hurriyet’ bir alan adı olacak. Yeni sistem ile, alan adı sıkıntısı kalmayacak. Alan adları kısa olduğu için kolay akılda kalacak, arama motorlarında alan adlarıyla daha etkin arama yapılacak.



Hürriyet/Ekonomi
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 16:18:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?