22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

200 yıllık tohumdan fışkıran hayat

İngiliz bilim adamları 1803 yılında 3.George zamanında Hollandalı bir tacir tarafından Güney Afrika`dan İngiltere`ye getirilen ve Milli Arşiv Dairesi`ndeki bir defterin arasında bulunan tohumları yeşertmeyi başardı.


Kraliyet Botanik Bahçeleri Kurumu`na bağlı olarak faaliyet gösteren Milenyum Tohum Bankası`ndan çevrebilimci Matt Daws, BBC`ye yaptığı açıklamada "Öyle tahmin ediyoruz ki tohumlar Güney Afrika`nın Cape Town şehrinden gelirken aylarca gemide beklemiş. Sonra Londra Kulesi`nde uzun süre saklı kalmış ve nihayet son 10 yıldır korumaya alınan eşyalar arasında keşfedilmiş. Çok kötü koşullar altında korunduğu için 3 tane dayanıklı tohum dışındakilerin filizlenmesini beklemiyorduk. Hayata döndürmeyi başardığımız tohumlardan biri baklagiller familyasından, diğerleri ise akasya ve söğüt ağacı" diye konuştu.


Öte yandan BBC`nin haberinde Amerikalı uzmanların 4 yıl önce karbon yaşı 500 yıl öncesine dayanan bir nilüfer çiçeğini, İsrailli bilimadamlarının ise 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen hurma çekirdeğini büyütmeyi başardıkları kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2007 Pazar 08:47:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?