26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

2010'da tablet çağına dönebiliriz

Medyanın geleneksel mecralardan daha çok dijital mecralarda tüketiliyor hale gelmesinin ardından önemi artan elektronik okuyucularda seçenekler ve rekabet artıyor.

Tarihte hiçbir medya ortaya çıktıktan sonra internet kadar diğer mecraları etkilemedi. Yaygınlık anlamında radyo, televizyon gibi örneklerin ulaştığı kitleye göz açıp kapayıncaya kadar ulaşan internet buna paralel olarak reklam gelirlerindeki payını da hızla arttırdı. Birçok ülkede radyo reklam cirosunu aşmanın ötesinde Britanya’da internet reklamlarının cirosu televizyonu bile geride bıraktı.

Özellikle yeni neslin öncelikli tercihi olmasından dolayı gazeteler, dergiler, televizyon ve radyo istasyonları yeni izleyici kitlesi yaratmakta zorlanır hale geldiler.

Bütün bunların üstüne ABD merkezli küresel ekonomik kriz de eklenince geleneksel medya tarihinin en zorlu dönemine girdi. Birçok köklü gazete ve televizyon kapandı. Ardından basılı mecraların elektronik okuyucular üstünde hayatına devam edip edemeyeceği tartışılmaya başlandı.

Bu dönemde ortaya çıkan pek çok e-okuyucu örneği, sosyal ağlar sayesinde yıldızı bir anda parlayan ucuz ve hafif taşınabilir bilgisayarlar; ya da diğer adıyla ‘netbook’lar ve Apple ile Microsoft’un eş zamanlı sızan yeni nesil tablet bilgisayar projeleri piyasayı hareketlendirdi.

Amazon avantajlı
Sahip olduğu özel görüntüleme teknolojisi sayesinde hem kağıda çok yakın bir kullanım sunan, hem de çok az enerji tüketen e-kağıt tabanlı kulvarda en iddialı markalar Sony ve Amazon.com. Bu alandaki ilk ticari örneği Reader adıyla duyuran Sony geçtiğimiz ay Reader Touch adlı parmakla da yönetilebilen bir seriyi duyurdu. Kindle adlı modelle 2007 yılında bu pazara adım atan internetin en büyük e-ticaret sitesi Amazon ise en hızlı kabul gören ve popülerleşen marka oldu.

Taşıma kolaylığı, bütün kitap ve dergileri tek bir cihazda yanda taşıyabilme ve bazı modellerde internete bağlanabilme gibi özellikler sayesinde tercih edilen bu cihazlar

Yeni markalar kapıda
Microsoft ve Apple’ın en geç önümüzdeki senenin ilk çeyreğine kadar duyuracakları parmakla kontrol edilebilen modelleriyle çok daha canlı bir pazar haline geleceğe benziyor.
Microsoft’un Courier (kurye) kod adıyla geliştirdiği model hem parmakla hem de özel kalemiyle kullanılabilen iki yapraklı bir defter görünümünde. Özel bir arayüze sahip cihaz aynen bir not defteri kullanır gibi kontrol edilebiliyor. 4X zoom yapabilen 3MP kameraya da sahip cihazın kablosuz şarj edilebilme özelliği de olacak. Ancak Microsoft henüz bu cihazı üretme konusunda kesin karar vermiş değil. (getir.net/860)
Apple ise tarihinden gelen gizlilik ilkelerine sıkı sıkıya bağlanarak geliştirdiği tablet bilgisayarında iPod Touch ve iPhone cihazlarında başarıyla uyguladığı parmakla kontrol ettirme özelliğini daha büyük ekranlı bir cihaza taşıyacak gibi görünüyor. İphone uygulama ve oyunlarının çalışabileceği, iTunes üstünden içerik satışı yapılan bir yapının Apple’ı bir anda büyük bir oyuncu haline getireceği kesin.
Intel başta olmak üzere Dell, HTC ve Nokia’nın da girmek için hazırlık yaptığı bu alanın önümüzdeki sene kıyasıya bir rekabete sahne olacağına kesin gözle bakılıyor.

Kindle DX

En çok ses getiren örneklerden biri olan e-ticaret sitesi Amazon.com’un geliştirdiği Kindle’ın ikinci serisi DX, 9,7 inçlik ekranıyla piyasadaki en büyük görüntü alanlı seçeneği oluşturuyor. Klavyesi ve internet bağlantısı da artıları arasında.

Microsoft Courier
Ne zaman üretileceği belli olmayan Microsoft Courier piyasadaki mevcut örneklerden çok daha farklı bir kullanım arayüzüne sahip. Ancak LCD ekran kullandığı için pil tüketimi ve ağırlığının daha fazla olacağı kesin.

CrunchPad
Henüz prototip safhasında olan ve TechCrunch.com adresindeki web dünyası konulu blogun kurucusu Michael Arrington tarafından yönetilen projedeki tablet, işletim sistemi olarak Linux tabanlı bir Ubuntu dağıtımı kullanıyor.

Sony Reader
Hem e-kağıt arayüzüne sahip hem de parmakla kontrol edilebilen tek model olarak dikkat çeken Sony Touch Reader ince ve sağlam gövdesinin yanısıra rakiplerinde bulunmayan geniş dosya formatı desteğiyle de dikkat çekiyor.

Apple Tablet

Bu sektörü kökten değiştirmesi beklenen Apple tablet bir söylentiye göre Noel alışveriş çılgınlığının başlayacağı Kasım ayında piyasaya sürülecek. 9 inç olacağı da kuvvetli iddialar arasında. Fiyatıysa herkes için bir muamma.

...
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2009 Pazartesi 16:10:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?