19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

2225'den önce deprem yokmuş...

Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da 7.6'lık bir depremin 2225 yılından önce olamayacağını bildirdi.

Prof. Dr. Ercan yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde Marmara'nın güneyinde 4.2 gibi bir büyüklükteki depremden yola çıkarak İstanbul depremi için ''felaket senaryolarının'' gündeme getirildiğini söyledi.

''Deprem güneyde olacak, merak etmeyin'' şeklindeki açıklamaların, Marmara'nın güneyinde oturanları üzdüğünü ifade eden Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti:

''Doğu Anadolu'yu, İç Anadolu'nun kuzeyini, Karadeniz Bölgesi'nin güneyini bir kolla geçen Kuzey Anadolu Kırığı, Marmara Bölgesi'ne dört dallı bir saçak gibi girer. Kırık saçağı Marmara'nın doğusu, batısı, güneyi, güney-batısı ile ortasında başka başka davranır.

Kırık boylarının bölüntülü olduğu yerlerde orta-büyüklükte (6-6.9), uzun olduğu yerlerde büyüklükte (7.0-7.5) depremler oluşur. Kırıkların kavşak ile dönme yaptıkları yerler oynak, depreme duyarlı, depremlerin sıkça oluştuğu yerlerdir. Bu gibi yerler Akyazı-Adapazarı, Kuş Gölü, Gemlik Koyu girişi, Marmara Ereğlisi'dir. Doğu Marmara'daki Düzce'den İzmit Koyu'na uzanan Sakarya çukuru, en çok gerilip boşalan bölgedir. Bunu Manyas-Yenice-Gönen Kavşağı izler. Bursa-Gemlik arasında, İznik kolu ile Bursa-Ulubat kollarının bölüntülü olması depremleri küçültür. İstanbul önünde 10 kilometrelik kırılgan kabuk yapısının göreceli tekdüze, kırılma direncinin yüksek olması, gerginlik birikiminin yavaşlığı, bu kesimde depremlerin seyrek, orta büyüklükte olmasına neden olur.''

Marmara Denizi ile Marmara Bölgesi'nde olan tüm depremlerin, kırılma yönü, kırılma işleyişi, büyüklük, yerleşim alanlarının yoğunluğu ve yapı niteliğine bağlı olarak Marmara Bölgesi'nde yer alan tüm kentleri etkileyeceğini de anlatan Prof. Dr. Ercan, şöyle devam etti:

''6.7'den büyük depremlerin etkin etki alanı 100 kilometredir. En çok etkilediği yön, doğu-batı, sonra kuzeybatı-güneydoğudur. Yapıların uzantısı bu yöne uyumlu olmalıdır.Deprem enerjisi birikim hızına göre Marmara'da 7.6'lık bir deprem 2225 yılından önce olamaz. M=7.5 olarak, yaklaşık 80 atom bombası gücünde 1999'da Kocaeli'nde boşalan Marmara yorgundur, kısa sürede kendini toparlayıp bir büyük deprem yapma olasılığı yok denecek ölçüde azdır.''

Prof. Dr. Ercan, yapılaşma önlemleri için Marmara'nın yönlere göre beklenen en büyük depremlerinin; Doğu Marmara'da (Sakarya Çukuru) 7.4, Kuzey-Orta Marmara'da (İstanbul önü) 6.7, Kuzey-Batı Marmara'da (Tekirdağ önü) 7.4, Güney Marmara'da (Kuzey ile Güney Bursa) 6.7, Güney-Batı Marmara'da (Kuş gölü dolayı-Kuzey Balıkesir) 7.4 ve Paşaeli'de (Trakya) 5.7 olduğunu anlattı.

Sağlam yerde sağlam yapının doğru yol olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ercan, ''Marmara Bölgesi'nde yapılar tahmin edilen deprem büyüklüklerine dayanacak biçimde tasarlanırsa sorun yoktur. Düzlerden (ova) sakınılmalıdır. Düzlerin çoğunun altından diri kırık geçer, deprem dalgasını büyütür, etkisini artırır, daha çok sarsılır, daha çok devirici, yıkıcı olur'' dedi.

aa
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2006 Pazartesi 18:58:35
Güncelleme :7 Ocak 2007 Pazar 15:52:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muharrem uyar IP: 85.97.54.xxx Tarih : 25.12.2006 22:41:16
sayın ercan hocamın bu açıklaması inşallah dogru çıkar ercan hocamın bu açıklamasına diyer bilim adamlarımız ne diyor aynı görüştelermi acaba daha düne kadar 2030 yılına kadar istanbu depreminin olacağı soyleniyordu 1999 izmit adapazarı yalova depremınden sonra bir çok araştırma yapıldı kesin 30 yıl içinde istanbulda deprem olacak denildi ercan hocamın bu açıklamasına ben sevindim dogrusu