19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

3G faturaları kabartacak mı?

Cep telefonlarında üçüncü nesil şebeke olarak adlandırılan 3G (3rd Generation) teknoloji 3 gün sonra kullanıma sunuluyor. Turkcell, Vodafone ve Avea önce 3G lisansı aldılar ardından da altyapı yatırımlarını tamamlayarak bu teknolojiye hazır hale geldiler. Tüm bunların, 3 operatöre toplam maliyeti 5 milyar doları buluyor.

3G konusunda abonelerin kafası karışık, sorusu çok. Merak edilen konuların başında ilk maddeyi “Faturam kabaracak mı?” sorusu oluşturuyor.

Operatörlerin “idealist” olduğu fikrinden yola çıkarsak tüketicilerin yeni nesil hizmetlerle (cep’ten müzik-film indirme, TV izleme, online oyun oynama, her an her yerden hızlı internete girme...) tanışması için krizde de olsa bu yatırımlara katlanıldığını, bunun da Türkiye’yi dünya liginde üst sıralara çıkaracağını söyleyebiliriz.

Ama idealist bir hareket tarzı yoksa operatörlerin bu yatırımları katıyla tüketicilerden çıkaracağını düşünmek pek de sürpriz olmaz. Bu durumda da “3G faturaları kabartacak” diyenlere kesinlikle hak vermek gerekecek.

Operatörler 3G tarifelerini 30 Temmuz’da açıklayacaklar fakat şunu açıkça söylemek gerekiyor ki, ‘Evet kabaracak’...

Cep telefonu abonelerinin ses tarafında seçtiği dakika fiyatları 3G ile birlikte değişmeyecek. Bu teknolojiye geçiş için herhangi bir ücret de alınmayacak. Buna karşılık data (veri) kullanımına bağlı olarak farklı paketler hazırlayacak olan operatörler bu yolla abonelerin faturalarında artışa yol açacak.

 

Bir ADSL parası daha!

Basit anlatımla bilgisayarlardan hızlı internet bağlantısı (ADSL) için aylık ortalama 29 lira ödeyen aboneler, 3G bağlantı için de böylesine bir ücreti gözden çıkarmak zorunda kalacak. 3G, hem cep hem de bilgisayarlarda kullanılacağı için ileride ADSL aboneliğinin iptali de gündeme gelebilir. Cep operatörleri de işte buna onayacak.

Burada Türk Telekom, kontrolündeki Avea ile birlikte hareket edecek, bu durum beraberinde rekabet tartışmalarını getirecek...

 

Sınırsız paket şebekeyi çökertebilir

3G tarifeleri nasıl olacak? İşte tahminlerimiz. Operatörler 3G’de sınırsız internet paketi hazırlamayacak. Çünkü aşırı yük sistemin kolayca çökmesine yol açabilir. (Avea’nın sistemi ses tarafında bile çökmüştü ki, data kullanımında bu ihtimal çok daha yüksek!)

Avrupa örneklerine bakıldığında aylık 5GB kotalı paketin fiyatı 40 euro’nun üzerinde fiyatlandırılırken, 1 GB’lık paket için 20 euro gibi bir bedelin ödendiği görülüyor. Türkiye’de fiyatlar merak konusu. Abonelerin Türkiye’de en çok 3 GB kotalı paketi kullanacağı tahmin ediliyor. Buradaki fiyatın da ADSL’deki tarifeye yakın çıkması bekleniyor.
 

milliyet
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 17:18:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?