19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

3N'de Çinli mühendis iddiası

Telekomünikasyon sektöründe yerli üretimi teşvik etmek ve yetenekli Türk mühendislerin önünü açmak amacıyla üçüncü nesil (3N) cep telefonu lisans şartnamesine kritik bazı maddeler konulmuştu.

Buna göre 3N'nin yazılım ve donanımı için en az 250'şer milyon dolarlık yatırım yapacak olan cep telefonu operatörleri sistemin altyapısıyla ilgili donanımlarını Türkiye'de Ar-Ge merkezi bulunan tedarikçilerden satın almak zorunda. Ancak bazı tedarikçilerin Ar-Ge merkezlerinde ucuz işgücünden yararlanmak için özellikle Çin'den mühendis 'ithal' etmeye başladığı iddia edildi.

Çinli mühendislerin Türkiye'de çalışma izinlerinin olmadığı, kaçak çalıştırıldıkları öne sürülüyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, tedarikçi firmaların yurtdışından Ar-Ge için mühendis getirdikleri yönünde duyumları ya da bilgileri olduğunu söyledi. Acarer, "Bu durum şartnamemizin özüne aykırı. Bizim amacımız Türkiye'de Ar-Ge'nin gelişmesi, bu alanda Türk işgücünün oluşturulması. Yabancı mühendisler getirmek bu amacı ortadan kaldırır. Operatörlerin Türkiye'yi düşünerek hareket etmesi gerekir." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 22:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?