22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

7 mağara heyecan uyandırdı

NASA'nın Mars Odyssey uzay aracı Mars volkanının yamaçlarında yedi olası mağaranın girişini keşfetti. Bu bulgu, potansiyel yer altı sakinleri olabileceği ve Kızıl Gezegenin başka yerlerinde de mağaralar aramayı kışkırtması ile ilgi uyandırdı.


NASA'nın Mars Odyssey ve Mars Global Surveyor uyduları tarafından çekilen resimlerde görülen çapı yaklaşık 100 mt ile 250 mt arasında olan çok karanlık, nerdeyse dairesel görüntüler araştırmacıları şaşırttı.

 

Dairelerin sıcaklıklarını gündüz ve gece kontrol etmek için Mars Odyssey'in infrared kamerasını kullanan bilim adamları, bunların yeraltındaki mekanların pencereleri olabileceği sonucuna vardı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üstte: "Yedi kızkardeşin" montaj resmi – Arsia Mons'un yamaçlarında mağara mekanlarına yedi adet giriş. Araştırmacılar bunlara Dena, Chloe, Wendy, Annie, Abby, Nikki ve Jeanne isimlerini verdi.

Öğleden sonra ve sabah şafaktan önce alınan infrared resimlerde belirlenen sıcaklık farklarından bu deliklerin mağara mekanlarının girişleri olabileceğinin kanıtı olabilir. Gün ve gece arasında deliklerin sıcaklığı, orayı çevreleyen yüzeyin sıcaklığından yaklaşık 1/3 oranında değişiyor.
Kuzey Arizona Üniversitesi ve ABD Jeolojik İnceleme Astrojeoloji Ekibinden Glen Cushing, "gündüz çevre yüzey sıcaklığından daha serin, gece daha sıcak" dedi. "Bu termal davranış Dünyadaki büyük mağaralarda olduğu gibi sabit değil, Dünyadaki mağaralar çoğu zaman sıcaklığı oldukça sabit şekilde devam ettirir, bu zemindeki derin delikler ile tutarlıdır."
"Bunlar derin dikey şaft (hava bacası) veya geniş mağaraların girişi olsa da olmasa da, Mars'ın yüzeyinin altına giriş yerleridir" diyor ABD Jeolojik İnceleme Astrojeoloji Ekibinden Tim Titus. "Mars'ta bir yerlerde, mağaralar geçmiş yaşam için veya şu andaki yaşam için korunan uygun (oyuk) bir yer olabilir ya da gelecekte insanlar için sığınak olabilir."
"Yedi Kızkardeş" adı verilen keşfedilen bu delikler gezegende en yüksek olan rakımlarda (irtifa) bulunmaktadır, Mars'ın en yüksek dağı olan Arsia Mons'un ismini alan volkanın üzerindedir. 


 

 

 

 

Üstte : Üç resmin her biri aynı Mars zeminindeki lekeyi gösteriyor, çağı yaklaşık bir futbol sahasının iki katı. Soldaki resim "Annie" isimli girişin olağan beyaz ışık görüntüsünü gösteriyor; ortadaki resim öğleden sonraki infrared resmi gösteriyor ve sağdaki resim güneş doğmadan önceki anı gösteriyor.

Cushing "Bunlar çok yüksek irtifadalar, insan yerleşimi için veya mikrobik yaşamın olabilmesi için zayıf adaylardır" dedi. "Mars'ta yaşam olsa bile, bu kadar yükseğe göçmüş olmamalılar"
Yeni raporlar Arsia Mons'un derin deliklerinin muhtemelen yer altı geriliminden kaynaklandığını, yüzeyin altındaki açılan boşlukların volkan tarafından açılmış olabileceğini öne sürüyor.
Mars Odyssey ve NASA'nın yeni Mars Reconnaissance Orbite ile elde edilen gözlemler araştırmacıları Yedi Kızkardeşi incelemeye yöneltti. Amaç gelecek Mars misyonları için erişilebilir olan daha alçak yerlerde başka girişler bulmaktır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflar:NASA

Kenthaber/Ajanslar
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2007 Çarşamba 06:46:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hatice sezer IP: 88.224.216.xxx Tarih : 26.09.2007 13:37:42

benim marsda ne var ne yok hayat varmı uzayın derinliklerinde yaşam izi varmı gibi takıntılarım yok.benim asıl sorum ABD nin sırf uzaylılar varmı yokmu merakındanmı marsa mekik yolladığı milyarlarca dolar harcadığı sorusu aklıma geliyor