26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

8 milyon kişi 'cep'le ödüyor

Dünyada, mobil para transferi her geçen yıl artıyor. 2013'te 5 milyar dolara ulaşması beklenen mobil para transferinin özellikle gelişmekte olan ekonomilerde büyük önem taşıyor.

Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde ödül olan M-Pesa uygulaması hakkında bilgi veren Vodafone Global Mobil Ödeme Direktörü Cenk Serdar, "Bu sistemle, Kenya'da 8 milyon kişi maaş ödemelerini ve günlük ödemelerini gerçekleştiriyor. Telekom şirketi olarak bankacılık regülasyonlarına bağlı olarak bu işlemi Safaricom 'un bayi kanalı ile yapıyoruz. 15 bin kişi bu kanal sayesinde iş sahibi oldu" diye konuştu.

Her gün 2.5 milyon işlem yapıldığını kaydeden Serdar, Afganistan'daki polislerin maaşının bu şekilde cepten ödendiğini belirtti. Serdar, mobil para uygulamasının birkaç ülkede pilot aşamada olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Mobil parayla ilgili en önemli zorluklar teknoloji ve güvenle ilgili. Geleneksel bankacılık altyapısına hiç erişimi olmayan veya az erişimi olan ülkelerde M-Pesa mobil para transferinde yeni yöntem sunuyor. Alternatif çözümlerin oldukça riskli, pahalı ya da güvensiz olduğu gelişmekte olan piyasalarda mobil ödeme büyük kolaylık sağlıyor."

BANKA YOK
Serdar, gelişmekte olan ülkelerde işlemlerin kayıt altına alınmasına katkıda bulunduklarını belirterek, "Mobil ödeme hizmeti gelişmekte olan ülkelerin kaderini degiştirmeye aday. Mobil ödeme hizmeti, bankacılığın yaygın olmadığı, dolayısıyla şube ağı, ATM'ler, internet bankacılığı ve benzeri bankacılık hizmetlerini sağlayan kanalların yaygın olarak bulunmadığı ülkelerde kullanılıyor. Kolay, hızlı ve ucuz bir şekilde para transferi yapmak ve ödemelerini gerçekleştirmek isteyen kurum ve kişilere ciddi bir alternatif sunuyor. Üstelik ekonominin çok daha hızlı büyümesine katkıda bulunuyor" diye konuştu.

'Cep'le ödeme sistemi nasıl işliyor?
MÜŞTERİ, mobil operatörün oluşturduğu ve ağırlıklı olarak halihazırdaki bayi ağından oluşan şubelerden birine gidip kayıt oluyor ve bir hesap açtırıyor. Daha sonra cep telefonuna yüklenen basit bir menü sayesinde, gerek yapmak istediği para transferlerini, gerekse çeşitli ödemelerini bu menü üzerinden cep telefonu ile her an her yerden kolayca gerçekleştirebiliyor. Para çekmek istediği zaman ise, yine operatörün şube ağına ya da anlaşmalı ATM'lerden herhangi birine giderek, bu işlemi gercekleştirebiliyor. En basit telefonlarla bile sistem işliyor. Ayrıca çağrı merkezleri de işlem için kullanılıyor.

Afganistan'da polis maaşları ödeniyor
VODAFONE'un Kenya, Tanzanya ve Afganistan olmak üzere 3 ülkede operasyonlarının olduğunu kaydeden Serdar, "Kenya'da 8 milyon, Tanzanya'da ise 3 milyon müşteriye ulaştık. Bu hafta anons ettigimiz, Güney Afrika'da ise çok yakında başlıyoruz. Yakında başka ülkelerde hazırlıkları tamamlıyoruz. Serviste büyüme gerçekten cok hızlı gerçekleşiyor. Tanzanya'da son 1 yıl içinde, her ay 19 büyüme elde ettik" dedi.

Timur Sırt - Sabah
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2010 Pazar 14:26:28
Güncelleme :21 Şubat 2010 Pazar 14:30:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?